Ejtőernyőzés: az utcai séta veszélyesebb

Drága, veszélyes, mégis csodálatos

2003. augusztus 29., 02:00 , 137. szám

Gyönyörű látványt nyújtanak a kék égből alászálló ejtőernyősök, különösen akkor, ha csoportosan ugranak, különböző alakzatokat képezve. A földről nézve mindez pazarnak és könnyednek tűnik, holott legalább féléves felkészülésen kell átesnie mindenkinek, aki komolyabban akar foglalkozni ezzel a sporttal – mondja Olekszandr Jus­kov vállalkozó, az ungvári Po­lit ejtőernyősklub igazgatója.

Az ejtőernyőzés nem olcsó mulatság. Csupán a felszerelés – ruha, sisak, az ernyőnyitás időpontját jelző automata berendezés mintegy négyezer dollárba kerül, egy modern ejtőernyő ára pedig kétezer dollárnál kezdődik. Sokba kerül a repülőgépek vagy helikopterek bérlése is, hiszen egy gép egyórás bérleti díja akár a 200 USA-dol­lárt is elérheti.

Mint Olek­szandr Jus­kov elmondta, a három éve működő, jelenleg húsztagú Polit ejtőernyősklubban a féléves kiképzés során a majdani ejtőernyősök megkapják a nélkülözhetetlen elméleti képzést, illetve három ugrást hajtanak végre. A három évvel ezelőtti első tanfolyam résztvevői közül ma már csak azok maradtak meg a klubban, akik versenyszerűen űzik ezt a balesetveszélyes, ugyanakkor nagyon látványos sportot. Akik meg­­­for­dul­tak közöttük, életre szó­­ló él­ménnyel let­­tek gaz­­da­gab­bak.

Míg korábban főleg a fiúk álmodoztak arról, hogy ejtőernyősök lesz­nek, mára for­­dult a kocka, leg­in­kább a fiatal lányok ér­dek­­lődnek a sport iránt, s évente szép számban jelentkeznek a tanfolyamokra.

Az első ugrásra történő felkészülés, az orvosi vizsgálat, illetve a felszerelés bérlése 110 hrivnyába kerül. Ejtőernyős ugrást csak a 14. életévüket betöltött személyek hajthatnak végre, ráadásul 16 éves korig ehhez szülői beleegyezés is szükséges. Sok esetben olyan fiatalok fordulnak a klubhoz, akiknek a szülei nem képesek kifizetni a képzési díjat, ezért jó néhányszor előfordult már, hogy a költségeket a klub, illetve támogatói vállalták magukra, s a jelentkezőknek csupán az ugrásokért kellett fizetniük.

Az úgynevezett kommersz képzés során viszont egy nap alatt készítik fel a jelentkezőket, s más­nap már meg is történik az ugrás. Az effajta szolgáltatás iránt az utóbbi időben különösen megnőtt az igény, főleg az extrém sportokba belekóstolni vágyó üzletemberek, az ország távolabbi pontjairól, il­letve a külföldről érkező turisták, például a magyarok részéről.

Az első ízben ugróknál egyébként gyakran előfordul, hogy amikor kinyílik előttük a repülőgép vagy a helikopter ajtaja, elbizonytalanodnak, megijednek. Ilyen esetben igen nagy szükség van a biztató szóra, az oktató rábeszélőkészségére. Nem egy ízben fordult már elő, hogy valakit szabályszerűen ki kellett lökni az ajtón, mesélik. Ugrás közben azután már múlóban van a félelemérzet, igaz, földet érés előtt valamelyest ismét növekszik az adrenalinszint. A tapasztalatok szerint a félelemérzet a 2-3. ugrás során szokott végérvényesen feloldódni.

A legnagyobb rizikófaktor az, kinyílik-e az ejtőernyő vagy sem? Tavaly például Kijev közelében következett be hasonló eset, amikor is a növendék segítségére siető oktató vesztette életét. Történt, hogy a tanuló ügyetlensége folytán nem nyílt ki az ernyő. Oktatója, miközben segített kioldani az ernyőt, maga került végveszélybe, ugyanis nem vette észre a föld közelségét. A növendék megúszta zúzódásokkal, az oktató viszont a föld­höz csapódott és szörnyethalt. Ez­zel együtt a sportág szerelmesei vallják, hogy az utcán sétáló em­berre sokkal több veszély leselkedik, mint arra, aki több ezer mé­te­res magasságból veti ki ma­gát a repülőgépből…

Baráth József