Összetart és erősít

Nyolcadik hazahívogató falunap Szalókán

2003. augusztus 22., 02:00 , 136. szám

1996-ban Szalóka elsőként szervezett hazahívogató falunapot Kárpátalján, az elmúlt vasárnap pedig nyolcadik alkalommal rendezte meg a KMKSZ helyi alapszervezete és a szalókai községi tanács a már hagyományosnak számító hazahívogatót.

A programsorozat a kultúrházban berendezett néprajzi kiállítás megnyitójával vette kezdetét, ahol jelen volt Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség elnöke, Gajdos Olga, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezetének elnöke, a szomszédos Lónya község (Magyarország) polgármesteri hivatalának küldöttsége és még sokan mások.

Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke ünnepi beszédében rámutatott: „Elődeinknek sokkal nehezebb élete volt ahhoz képest, amit a mostanság oly sokat panaszkodó embereknek el kell „viselniük”. őseink gondterhes mindennapjait azonban könnyebbé tette a működő közösség és az általa éltetett hagyomány. Mi is könnyebben viselnénk a nehézségeket, ha bennünket is az elődök élő hagyománya és összetartó ereje jellemezne.”

Orosz Kálmán, a KMKSZ helyi alapszervezeti elnöke beszédében elmondta, a falunap azon túl, hogy erősíti a közösség összetartását, hazahozza Szalóka távolba szakadt szülötteit, és lehetőséget ad a testvérközségi kapcsolatok ápolására is.

Az ünnepi istentiszteletet követően a vendégek a köztemetőben megkoszorúzták a sztálinizmus áldozatainak és az első világháború hősi halottainak emlékművét, valamint Ruszka Elek néhai lelkipásztor sírját.

A nap második felének kulturális programját Antal Jolán, Szalóka polgármestere nyitotta meg. Ünnepi műsort adtak a helyi óvoda és általános iskola növendékei, a szalókai kultúrház tánccsoportja, a KMKSZ Munkácsi Alapszervezete nyugdíjasklubjának zenekara és az Ung-Romen együttes.

A KMKSZ Ifjúsági Szervezetének helyi aktivistái szépségversenyt, ügyességi játékokat és tombolajátékot szerveztek. A felnőtteket a szalókai, eszenyi, bakosi futballcsapatok részvételével megrendezett villámtorna szórakoztatta, melyben végül a házigazdáknak termett babér. Emellett kötélhúzásban, oszlopmászásban, kő- és nyújtófadobásban is összemérhették erejüket és ügyességüket a résztvevők. A rendezvényt végül hangulatos, élőzenés bál zárta.

B. Zs.