Hogyan védekezzünk a strandon?

Óvatosan a napozással!

2003. augusztus 15., 02:00 , 135. szám

A huszadik század elején még a fehér bőr volt a szépségeszmény elengedhetetlen tartozéka, ám néhány évtizede széles körben hódít a napozás, a télen-nyáron bronzbarna bőrszín. A vízparti strandokon sülnek is szépen a lányok és hölgyek, ám ne feledjük, napfürdőzni is csak mértékkel szabad, mert különben ráncosodást, bőrkiszáradást, idő előtti öregedést okoz.

Mely szempontok alapján vásároljunk napozáshoz szánt védőszert? A leégés megelőzése érdekében magas faktorszámú termékkel kezdjük a napozást. Igaz, hogy árban ezek a legborsosabbak (némelyik 50-60 hr/100ml), de hatékonyságuk is többszöröse az alacsony faktorszámú termékeknek. Egy biztos: ha leégünk, az „utókezelésre” is jócskán rá kell költeni, nem beszélve a tartós bőrkárosodásról és az azzal járó bőröregedésről. Vízparton használjunk vízálló napozótejet, sportoláshoz – pl. kerékpártúra, gyaloglás – kiváló a zsírmentes, zselés állagú napozó, amely melegben hűti a bőrt.

A szakemberek a testfelületre a naptejet, az arcra a napozó­stifteket, rollonokat ajánlják. Ezek használata azért kényelmes, mert nem kell a krémet a homokos vagy sós, klóros vízzel együtt az arcbőrbe masszírozni. A negyedik X-en túl a bőr egyre vékonyodik, és a napfény UV-sugarai garantáltan ráncosítják. Ilyenkor ajánlottak a napozókrémek, amelyek megakadályozzák a bőr zsír- és nedvességvesztését.

A gyerekek esetében kizárólag koruknak megfelelő napvédőszereket ajánlott alkalmazni és fokozottan be kell tartani a magas faktorszámtól való indulást (1-3. nap: 30-as; 4-6. nap: 20-as; a továbbiakban 10-es, 6-os faktorszámú napozó). A napozási „adag” gyermekeknél nem haladhatja meg a napi 2-2,5 órát, az is történjen lehetőség szerint enyhén árnyékos helyen és folyamatos folyadékpótlással. Érdemes külön odafigyelni a gyermekek arcára, orrára, mivel a kényes bőrfelület már félórányi napon tartózkodás (fürdőzés) során is komoly égési sérüléseket szenvedhet.

A nyár derekához érve a kozmetikai szaküzletek, piaci parfüméria-standok mellett a nagyobb vegyeskereskedésekben is széles választékban kaphatók a nap káros sugarai ellen védő készítmények. Ugyancsak bő termékskála jellemzi a különböző szépségápolási katalógusokat. Vásárlás előtt azonban érdemes alaposan tájékozódni a termékekkel kapcsolatban (kozmetikusnál, bőrgyógyásznál), mert bár széles a választék, a legtöbb termékértékesítő „eladókisasszony” (tisztelet a ritka kivételnek) semmilyen tanáccsal nem tud szolgálni a potenciális vásárlónak az alkalmazást illetően. Számos napozón és bőrápolón több nyelven is fel van tüntetve a termékismertető, a használati utasítás, így érdemes időt szánni a termékek megismerésére.

Azonban a legnagyobb elővigyázatosság esetén is bekövetkezhet a bőrfelület leégése, ezért hosszabb nyaralásra készülve célszerű néhány hűtőzselét és bőrregeneráló készítményt, valamint gyógyszeres fájdalomcsillapítót is beszerezni.

A teljes bőrfelület napoztatására szánt napolajak, naptejek mellett – egyes készítmények zselé és spray kiszerelésben is kaphatók – gazdag választékban találni fényvédő arckrémeket is. Ezek között van színtelen és szagtalan, vízhatlan és zsírmentes, némely termék hipo­allergén és hidratáló adalékokat tartalmaz, így bárki megtalálhatja a bőrtípusának és igényeinek legmegfelelőbb ápolószert.

Árak. A középkategóriát a különböző katalógusok termékcsaládjai képezik. Eme készítmények értéke egyenként 15-35 hr között mozog. Sokan viseltetnek bizalommal a német termékek iránt, melyek ára 30-35 hr. Az angol, francia, olasz fejlesztésű minőségi kozmetikumok általában ennek a duplájába kerülnek, néhány gyermek- és bébinapozó értéke is meghaladja az 50-60hr/100ml. A „piaci” minőséget és árszintet a szlovák, magyar és honi napozók képviselik, közülük némely naptej, napolaj, bronzolaj már 8-15 hrivnyától kapható.

kita