„Ne féljenek megtenni az első lépést!”

Krisztus légiósai Munkácson

2003. augusztus 8., 02:00 , 134. szám

Nemrég Kárpátalján járt a Regnum Christi mozgalom egy nemzetközi missziós ­csoportja. A „légiós” egyetemisták és középiskolások ezúttal a Munkácsi Római Katolikus Líceum új épületbe költözésénél segédkeztek. Vezetőjük Michael Duffy atya, a Krisztus Légiója Papi Szerzetesi Kongregáció tagja volt.

A világutazó Michael atya meglepően sok nyelven beszél, köztük magyarul is. Mint meséli, egy kicsiny ír faluban született, kilenc testvére közül egyedül ő választotta a papi hivatást. 18 évesen lépett a Légióba. Szolgált Rómában, Mexikóban, Amerikában. Közben tanult, 33 éves volt, amikor Rómában pappá szentelte a szentatya. Később Brazíliában, Mexikóban, Spanyolországban dolgozott, jelenleg Magyarországon és Szlovákiában végzi munkáját.

– Hányadszor jár Ukrajnában?

– Harmadszor. 2000-ben csoportot vezettem a szentatya lembergi vizitjére, tavaly Ungváron jártunk, és házat építettünk Koncházán. Idén Ungváron és Munkácson tevékenykedtünk.

– Melyek a légió-mozgalom legfőbb célkitűzései?

– A legfontosabb a családok támogatása a gyermeknevelésben és a gyerekek Istennel való találkozásának biztosítása. Ennek egyik eszköze az iskola. A Regnum Christi 170 iskolát és 9 egyetemet tömörít világszerte. A fiatalok házról házra járnak és beszélgetnek az emberekkel. A szívük jelenti a templomba hívó harangot. Ha az ember nem jön Istenhez, a templomnak, az egyháznak kell elmennie hozzá és beszélnie az Atyáról.

A missziós csoport másik vezetője Ben­kóczy Zoltán­né, mindenki Kati nénije és „pótanyukája”. A kárpátaljai magyarokat melegszívű embereknek tartja, olyanoknak, akik „talán mindenkinél jobban átérzik annak jelentőségét, amit mi vallunk, teszünk” – mondja.

– Minél nagyobb a teher, annál nagyobb az Úrtól való segítség. Megoldás mindig van, csak meg kell tenni az első lépést. Az Úr mindig megteszi felénk a másodikat – üzeni az itt élőknek Michael atya.

Karabeles Jána