Napszemüveget vegyenek – de milyet is?

Olcsó helyett vegyünk jót

2003. augusztus 1., 02:00 , 133. szám

Napszemüveget mostanság egyre inkább nemcsak hasznosságuk miatt vásárolunk, de a divatos öltözék egyik kiegészítőjeként is.

Manapság már idehaza is bőséges a kínálat a napszemüvegek terén, s az árak sem „rázósak”, mert 10-40 hrivnyáért már vásárolhatunk szemrevaló szemre valót, igaz, az igényesebbek akár 80-100 hriv­nyás darabot is találhatnak.

A választás általában meglehetősen nagy próbatétel, mivel sokféle típus és szín közül kell kiválasztani az arcunkhoz, egyéniségünkhöz leginkább illőt.

A különböző arctípusokhoz más-más formájú okuláré illik. A kerek archoz például az ovális vagy téglalap formájú a megfelelő, és kerülni kell a kerek napszemüvegeket, mivel azok még inkább kiemelik a kerekdedséget. Az ovális arcúaknak könnyű dolguk van, mert bármit felvehetnek: kereket, cicásat, szögleteset, sportosat és ele­gánsat is. A csontos, szögletes arcformát lágy, ovális vagy kerek lencséjű napszemüveggel finomíthatjuk. Számukra viszont nem előnyös a cica-szemüveg. A szív alakú arcnál a hangsúlyokat kell átrendezni. A széles homlok, keskeny, hegyes áll dominanciáját ovális vagy téglaformájú lencsével el­lensúlyozhatjuk.

A szemüveglencsék színének megválasztása sem jelenthet gon­dot, azok általában a szivárvány minden színében pompáznak a polcokon. A szemspecialisták ugyan­akkor óvatosságra intenek. Véleményük szerint kerülnünk kell például a kék és világoskék lencséjű szemüvegeket, mivel ez a szín inkább vonzza, semmint taszítja a nap káros sugarait, míg a barna, narancssárga, sötétzöld színű lencsék inkább taszítják azokat.

Egyébként is fontos vásárlás előtt alaposan megvizsgálni a terméket. Mire kell odafigyelni? Először is arra, hogy lehetőség szerint üvegből készült lencséi legyenek, s ha mégis ra­gasz­ko­dunk a mű­a­nyag­hoz, fon­tos, hogy be legyen von­va fény­szűrő réteggel. Ne feledjük: azon sötét lencséjű napszemüvegek, melyek nincsenek be­von­va fényszűrő réteggel, többet árthatnak, mint védenek, mivel a kitágult pupillán keresztül több káros sugárzás éri a szemet. Jó tudni, hogy a nagyon olcsó szemüveg lencséi szinte bizonyosan nincsenek ellátva UV-szűrő bevonattal, mert annak az ára önmagában sem csekély.

Amikor felpróbáljuk a szem­üveget, győződjünk meg róla, hogy napsütésben nem hunyorog-e benne továbbra is a szemünk. A jó és számunkra megfelelő napszemüveg ugyanis nemcsak megvéd a vakító napsugaraktól, de általában vé­ve is csökkenti a szemünket érő fényterhelést. Arról sem árt meggyőződni, hogy az adott készítményen keresztül jól látjuk-e, azaz meg tudjuk-e különböztetni a színeket. Ez különösen a gépkocsivezetők esetében lehet fontos.

Általános tanácsként megfogalmazható, hogy amennyiben lehetőségünk van rá, szaküzletben vásároljunk napszemüveget, még akkor is, ha szaküzlet egye­lőre alig van, csakúgy, mint minőségi napszemüveg.

-lia-