Két kávé, más semmi

Egy magyar testépítő a body buildingről

2003. július 25., 02:00 , 132. szám

Kárpátalja egyetlen hivatásos magyar testépítője, a húszéves, Tisza­sala­mon­ban élő Balogh Béla azt követően döntött úgy, hogy testépítő lesz, amikor egy szakmai magazin címoldalán meglátta Arnold Schwarzenegger fotóját.

– Mióta űzi ezt a sportot?

– Két éve foglalkozom komolyan ezzel az igen kemény sportággal. A versenyzést a tavaly őszi szezonban kezdtem el, amikor is a 70 kilogrammos súlycsoportban győztem a megyei bajnokságon, az országos bajnokságon pedig ötödik helyezést értem el. Legutóbb Nagyszőlősön nyertem el a megyei kupát.

– Milyen nehézségekkel, lemondással jár a felkészülés a versenyekre?

– A legnagyobb megpróbáltatás a versenydiéta. Az ember a verseny napján szinte semmit nem fogyaszthat, s a felkészülésnél sem szabad sós ételeket enni, továbbá csínján kell bánni a folyadékkal is. A verseny napján kizárólag egy-két kávét szoktam meginni. Ami a felkészülést illeti, időtartama mindenkinél különböző. Én például két hónapig készülök a versenyekre, s ezen időszakban végig be kell tartani a szigorú diétát. Ilyenkor egyéb­­ként hetente háromszor-négyszer edzem másfél órás időtartamban.

– Milyen mélyen kell a zsebébe nyúlnia annak, aki testépítéssel akar foglalkozni?

– Ez természetesen attól függ, milyen célokat tűz ki maga elé az illető. Ha csak hobbi szinten kíván foglalkozni ezzel a sporttal, akkor is kiadásokkal jár a dolog, hiszen az edzéslehetőség nem olcsó, ráadásul az étkezésre is nagy figyelmet kell fordítani: sem zsíros, sós, fűszeres ételeket, sem édességet nem fogyaszthatnak. Ha viszont valaki komolyabban kíván foglalkozni testépítéssel, annak mindenekelőtt tudomásul kell vennie, hogy ez nagyon drága sportág, mert a kiadások havonta több mint száz dollárra rúgnak, míg a hobbiból edzők 150-200 hrivnyából is ki tudnak jönni.

Baráth József