Módosítják a különleges gazdasági övezetről szóló törvényt

2003. július 18., 02:00 , 131. szám

A parlament a múlt héten tárgyalta első olvasatban a Kárpátalja Különleges Gazdasági Övezetről (KKGÖ) szóló törvény módosításának tervezetét.

A módosító indítványt három kárpátaljai képviselő – Viktor Baloga, Oreszt Klimpus és Ivan Mihovics – terjesztette elő. Ennek értelmében a hatályos törvény úgy módosulna, hogy az övezet területén az árukra vonatkozó vámszabályokat, továbbá az ÁFA és a jövedéki illeték visszatérítésére vonatkozó előírásokat kiterjesztenék a helyben végzett munkára és az ott nyújtott szolgáltatásokra is.

Egy másik változtatás értelmében az Ukrajna vámhatárain kívülről a különleges gazdasági övezet területére előzőleg behozott áruk és más tárgyak után fizetendő adó alapösszegét az övezetben működő vállalat és a nem rezidens szállító közötti szerződésben meghatározott értékből kiindulva állapítanák meg.

A módosítás tervezete azt is előírja, hogy a különleges gazdasági övezet területén gyártott vagy ott megfelelő mértékben feldolgozott áruk és egyéb tárgyak után – ha azokat az övezet vámterületéről Ukrajna vámterületére szállítják – az általánosan érvényes szabályoknak meg­felelően, vagyis az ukrajnai rezidensek között lebonyolított ügyletek esetében alkalmazott módon kell adózni.

Nagy János