Megnyílik az Asztély–Beregsurány határátkelő

Egyelőre egy sávon indul a forgalom

2003. július 11., 02:00 , 130. szám

Július 16-án félévi felújítási-fejlesztési szünet után újra megnyílik a forgalom számára az Asztély–Bereg­surány nemzetközi határátkelő.

Mint Szepesi István tábornok, a Nyírbátori Határőr-igazgatóság igaz­gatója a Kárpátaljának elmondta, jelenleg még folyik a megnyitás szakmai előkészítése, nem végleges információk szerint július 15-én 19 órától indulhat meg ismét a forgalom.

A határátkelő magyar oldala teljesen átépül, ennek munkálataival még nem végeztek. A jelzett időpontig a kilépő sáv lesz olyan készenléti állapotban, hogy azon a ki- és belépő forgalom megindulhat. Az igazgató szerint ünnepélyes megnyitóra majd csak a munkálatok befejezését követően kerülhet sor, ennek időpontja azonban ma még nem ismert.

Arra a kérdésre válaszolva, milyen változásokra számíthatunk a lónyai, illetve a barabási határátkelőhelyeken a kishatárforgalom megszűnése után, az igazgató a következőket mondta: „Magyarországon a tervek arról szólnak, hogy határátkelőt nem zárunk be, hanem nemzetközivé alakítjuk azokat. Annak érdekében, hogy mindkettő megfeleljen a nemzetközi határátkelőhely követelményeinek, kisebb átalakításokat kell majd végeznünk, bár jellegükből adó­dóan nem számolunk túl nagy forgalommal”.

Szepesi István hangsúlyozta, hogy a szóban forgó határátkelők átminősítésének a kishatárforgalom megszűnésével egyidejűleg kell megtörténnie, ellenkező esetben ideiglenesen mindkettőt be kell zárni. Elmondása szerint a Nyírbátori Határőr-igazgatóság nem rendelkezik konkrét információval arról, hol tartanak a két ország között a határátkelők nemzetközivé nyilvánításának ügyében folytatott tárgyalások.

B. J. – P. Zs.