Szállt az ének Tiszapéterfalván

V. Vass Lajos Népzenei Verseny

2003. július 11., 02:00 , 130. szám

A Vass Lajos Népzenei Szövetség a hagyományokhoz híven idén is megrendezi az V. Vass Lajos Népzenei Versenyt a Kárpát-medencei magyar dalkörök, zenei csoportok, szólóénekesek és hangszeres szólisták számára „Hagyományos régiók, régi hagyományok” címmel.

A kárpátaljai regionális döntőre július 2-án a Tisza­pé­terfalvai Művészeti Iskolában került sor. A résztvevőket a házigazdák nevében Pál Lajos köszöntötte, majd bemutatta a zsűri tagjait: Hut­terer Évát a KMPSZ kép­vise­le­té­ben, Vári Fábián László József Attila-díjas költőt, néprajzkutatót, dr. Ger­zánics Mária néprajzkutatót és Olsvai Imre népzenekutatót, a zsűri elnökét.

Ezek után kezdetét vette a megmérettetés. Elsőként a szólóénekesek léptek színpadra, őket követték a csoportos ének­lők, végezetül pedig a hangszeres kategória ver­senyzői szórakoztatták a jelenlévőket igazi ízes, ám gyakorta lassan már feledésbe merülő magyar felföldi, kalotaszegi, székelyföldi és palóc népdalokkal.

A zsűri a következő versenyzőket részesítette a legmagasabb elismerésben, továbbjuttatva őket a jövő tavasszal Budapesten megrendezendő országos döntőbe: szólóénekes kategóriában Károlyi Dezső (Mezővári) és Bíró Anikó (Szalóka), csoportos ének kategóriában a tiszapéter­falvai Százszorszépek bizonyultak a legjobbaknak, míg a hangszeres kategóriában a szalókai Bíró Trió végzett az élen.

Váradi Natália