Elkészült a felvételi vizsgakérdések fordítása

Ülésezett a koordinációs tanács

2003. július 11., 02:00 , 130. szám

Július 3-án, Ungváron ülésezett a kárpátaljai magyar oktatási intézmények tevékenységét koordináló tanács. A fórumon a tanügyi főosztály képviseletében jelen volt Herczog György főosztályvezető-helyettes és Mariana Kljap felsőoktatási osztályvezető, a KMPSZ kép­viseletében dr. Orosz Ildikó elnök és Gulácsy Géza alelnök, valamint Bren­zo­vics László, a KMKSZ alelnöke.

A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség vezetői az ülésen átadták Mariana Kljapnak a szövetség szakmunkatársai által az Ungvári Nemzeti Egyetem magyar nyelvre fordított felvételi tesztkérdéseit történelem, jogi ismeretek, matematika, biológia, kémia, fizika tantárgyakból, és arra kérték az osztályvezetőt, járjon közbe annak érdekében, hogy a felvételi vizsgák alkalmával a megbízott felvételiztetők használják a magyar nyelvű tesztkérdéseket a helyben történő fordításnál.

A tanács hivatalos tájékoztatást kért a megyei tanügyi főosztálytól a Tiszaágteleki Általános Iskola esetleges elemi iskolává alakítása ügyében; határozatban kérte a Huszti Járási Állami Közigazgatási Hivatalt, hogy Huszt városában alapítson magyar tannyelvű középiskolát és kérvényezze a városi tanácsnál a tanintézmény jelenlegi épületének átadását; javasolta továbbá, hogy az Ungvári Dayka Gábor Középiskola bázisán tavaly megnyitott gimnáziumot válasszák külön a középiskolától, határozzák meg önálló jogi státuszát és helyezzék külön épületrészbe.

A testület javasolta, hogy a KMPSZ által szervezett nyári Kölcsey pedagógus-akadémia óraszámait a megyei továbbképző intézet számítsa be az állami továbbképző kurzusok hivatalos óraszámába. Mihajlo Talap­kanics, a szóban forgó intézet vezetője szerint az elképzelésnek nincs törvényi akadálya.

-nagy-