Pál Lajos: Szívem csücske a hangszeres nevelés

Isten éltesse!

2003. július 11., 02:00 , 130. szám

A napokban ünnepli születésnapját Pál Lajos, ismert zenepedagógus, népzeneművelő. Az ízig-vérig muzsikust az évforduló alkalmából kérdeztük munkáról, sikerekről, mindenna­pokról.

– Az elmúlt hónapokban a hazai közönség több alkalommal is hallhatta muzsikálni a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház Kar­nyó­né c. előadásában. Miről nevezetes ez a közös produkció?

– A darab zenei anyaga gyi­me­si népzenére épül. Fantasztikus élmény élőzenével kísérni egy lüktető, folyton mozgásban lévő darabot. A színpadon szinte együtt lélegzik színész, zenész és hangszer. Legutóbb Esztergomban Németh István és Vakler Anna neves magyarországi zenei szakemberek gratuláltak a produkcióhoz, értékelve a népzenei alapokat, valamint a színészek alkotta zenekar kiváló teljesítményét.

– Hogyan fogadja a produkciót a közönség?

– A hazai közönség jókat derül a poénokon, de előadás közben alig tapsol, a produkció végén ellenben úgy zúg a tapsvihar, hogy lehetetlen befejezni az előadást. A magyarországi publikum ezzel szemben szinte mindig üdvözli az újonnan színre lépő ismert figurát, és tapssal értékeli a nagyobb hangvételű monológot, a lezárt jelenetet stb.

– Jelenleg hány fiatalt tanít népzenére?

– A Tiszapéterfalvai Népzenei és Néptáncegyüttesben negyvenet, Magyarországon további ötvenet. Közismert, hogy szívem csücske a hangszeres nevelés. Egy zenekart évekig kell tanítani, hogy kiállhasson a publikum elé, míg egy tánccsoport akár fél év alatt is képes tökéletesen elsajátítani egy-egy táncot. Vallom továbbá, hogy ahol élő muzsika, zenekar van, ott táncolni is lehet, míg gépzenére képtelenség lélekből jövő néptáncot ropni.

– Hány népi zenekar került ki eddig a „keze alól”?

– Pista fiammal kezdtük, vele próbáltuk ki, hogy nem üti-e egymást a klasszikus és a népi hangszerfogás. Tiszapéter­fal­ván négy-öt egymást követő korosztályban építettünk zenekart, Püspökhat­vaniban, ahol jelenleg tanítok, most tartunk a harmadiknál. Itthon, az általam elindított zeneka­rok közül a Tiszahát a legismertebb banda. A fiúk ma már főiskolások, és büszke vagyok rá, hogy saját CD-t jelentettek meg, állandó szerepfelkéréseik vannak.

Popovics Zsuzsanna