„Egy jó fürdőruha mindig többet mutat, mint amennyit takar”

Hódító fürdőruhák

2003. július 4., 02:00 , 129. szám

A címben idézett vásárlói véleményt egy úriember szájából csíptük el, mellyel lényegében egyet lehet érteni. Ám az is igaz, hogy a nyári napozó- és strandidényben azon hölgyek is szeretnék csinosnak, mutatósnak tudni magukat, akiknek „momentán” van mit „takargatniuk”, vagyis nem maradéktalanul elégedettek alakjukkal, domborulataikkal. Az alábbiakban az idei „pánt hátán pánt” és fodor­dömping-jellemezte nyári stranddivatot vesszük górcső alá.

A napozásra, fürdőzésre szánt „öltözék” kiválasztásánál az egyik legfontosabb szempont, hogy a fürdőruha megfeleljen az adott alaknak, legyen testhezálló, ám semmi esetre sem szűk. Jó tudni, hogy a fürdőruha csak felvéve „mutatja” igazán magát, tehát próba nélkül kár pénzt adni érte.

Általános tendencia, hogy a teltebb hölgyek az egyrészes, zárt szabású, egyszínű fürdőruhákat részesítik előnyben. Ám nem feltétlenül szükséges eme fazonoknál „leragadni”, mert egy jól szabott, lengébb fürdőruha esetenként ugyancsak kiválóan palástolhatja a kisebb-nagyobb alkati szépséghibákat. Ezt szolgálják az olyan finom megoldások, mint a szokásosnál mélyebb, hegyesebb dekoltázs, egy izgalmas fűzőbetét a mellkasi vagy a hátrészen, a karcsúsító szabásvonal, a függőleges, keskeny csíkmintázat stb.

A kimondottan vékony, darabos testalkatú hölgyeknek ezzel szemben rendszerint az élénk színű, tarka mintás, húzott anyagú, kosaras melltartórészes fürdőruhák állnak jól.

Az idei fürdőruhadivat alkattól, kortól függetlenül jól „viselhető”. Az ungvári belvárosi üzletek, butikok fürdőruha- és bikini­kí­nálata mind színben, mind formában igen változatos: van egyszínű, virágos, apró mintás, geometriai formákkal mintázott, csíkos, pöttyös, rikító színű és pasztell. Számos modell absztrakt mintás, egy szín különböző tört árnyalatait variálva. Az egyrészes fürdőruhák rendszerint kerek formákat követnek, a bikinik között a szögletes, pántos fazonok dominálnak. A kétrészes fürdőruhák közül jellemzően a zártabb (többet takaró) fazonok kelendőbbek, az egy-két pánttal összefogott, „zsebkendőnyi” bikiniket leginkább csak a merész, „bombázó” alkatú lányok, hölgyek viselik szívesen.

Talán nem meglepő, hogy a fodros-hasított szoknyák, ruhák, blúzok és nadrágok után a fürdőruhák divatjába is betört a slangmódi. Ennek megfelelően találunk Vilma-szoknyás, leopárdmintás bikini-költeményeket, fodros melltartókat, szalagos-üveggyöngyös bugyikat – és nem csak gyerekméretben.

Persze ne feledkezzünk meg a manapság egyre szélesebb körben hódító különféle strandkiegészítőkről, legyen az egy csinos szalmakalap, derékra való selyemkendő, lenge strandruha, játékos vászontáska, kényelmes strandpapucs stb. A gyér kínálat miatt ezeket egyelőre még nehéz egy helyen beszerezni, ám ne csüggedjünk – előttünk az egész nyár.

A férfidivatot illetően megjegyzendő, hogy ismét hódít a sortfazonú fürdőnadrág, és hagyományos úszónadrágból is akad bőven az üzletek polcain. Mindkettő esetén az egyszínű vagy csíkos modellek a divatosak, anyaguk műszál, rendszerint fényes. A gyengébb minőségű holmik ára 15-20, a márkás termékeké 40-45 hrivnyánál kezdődik, de találni háromjegyű számot mutató árcédulát is.

A hölgyek fürdőruháit sem kínálják olcsón, itt a kínai gyártmányú „egyszezonos” termékek képviselik az alsó árszintet (35-40 hrivnya). A minőségi szlovák, lengyel gyártmányú fürdőruhák értéke 75-95 hr között mozog, míg a tehetős vásárlók 150-180-250 hriv­nyát is fizethetnek egy-egy elegáns, egyedi fürdőruháért, melyek azonban már a világ bármely strandján, tengerpartján megfelelnek az aktuális divat elvárásainak.

A sikeres vásárlást azonban nemcsak az anyagi lehetőségek akadályozhatják, az is előfordulhat, hogy hiányzik a szükséges méret. Ilyen­kor kerülnek előtérbe a használtruha-kereskedések, ahol jó eséllyel találhatók 42-esnél nagyobb méretű fürdőruhák is.

Váradi Natália