Túrázás – mi kerül a hátizsákba?

Hurrá, nyaralunk!

2003. június 13., 02:00 , 126. szám

A nyár az iskolai szünidő és a munkahelyi szabadság időszaka, amikor jut idő az aktív pihenésre, kikapcsolódásra. Ennek egyik legegészségesebb módja a kirándulás, esetleg többnapos túrázás. Ez utóbbi mindig is a vékonyabb pénztárcájú természetkedvelők „privilégiuma” volt, hisz nem mindenki engedhet meg magának, családjának drága tengerparti, esetleg külföldi üdülést. Az alábbiakban annak néztünk utána, mibe is kerülnek eme „költségkímélő” nyári időtöltés legalapvetőbb kellékei.

A legnagyobb kiadási tételt a sátrak jelentik, melyek nagyságtól, anyagtól, felszereltségtől függően több száz, de akár több ezer hrivnyába is kerülhetnek. Az egyszerű, egy-öt személyes túrasátrak értéke 200–500 hrivnya között mo­zog. A vízhatlan, több helyiséges, extrákkal felszerelt családi sátrak (masszív szigetelés, napernyő, könnyű sátorváz, bútorzat) ára 960 hrivnyánál kezdődik, de akár 2745 hrivnyát is érhetnek. A modern túrázók a nagyon köny­nyű, szintetikus anyagokból és könnyűfém vázzal készülő, hátizsákként hordozható és a félgömb alakú, rugós vázú, önmagukat automatikusan felállító sátrakra esküsznek, melyek ára szintén négyjegyű számokkal fejezhető ki.

A sátorszigetelésre használt egyszerű laticel ára 40 hr/személy. A duplarétegű, alufóliával szigetelt laticel 80 hr/személy. Hálózsák anyagminőségtől, béléstől függően 85-110 hrivnyáért vehető. Ehhez jön továbbá egy súly- és strapabíró hátizsák, melynek értéke űrtartalomtól függően 90-től 300 hriv­nyáig terjed, de márkás termék esetén 1000-1500 hrivnyát is fizethetünk érte.

Vízparti üdüléskor jól jön egy felfújható úszómatrac. Ennek egyszemélyes változata 150-200, kétszemélyes típusa 200-250 hrivnya.

A gumicsónakok ára igencsak borsos az átlagvásárló számára. Egy négyszemélyes csónak ára elérheti az 1500 hrivnyát, a hozzá való levegőpumpa 110-150 hriv­nya. Egy kisméretű gyerekcsónakért is több száz hrivnyát kell fizetni.

Egyéb extrák. Függőágy: minőségnek megfelelően 110-150-450 hrivnya, hűtőtáska: mérettől, hőtartóképességtől függően 150-200 hr. És ami még elengedhetetlen: bogrács: űrtartalomtól függően 60-90-140 hr, balta: 25-35 hr, bicska: 5,5-45(!) hr, speciális esőkabát: 50 hr, iránytű: 20-40 hr.

Fontos beszerezni továbbá egy egészségügyi dobozt, hozzá az alapvető gyógyszereket, egyszerű és rögzítő kötszert, tinktúrát, sebtapaszt stb. Szükség lehet továbbá zseblámpára, kötélre, evőeszközökre és még hosszan sorolhatnánk, mi mindenre.

A legfontosabb tanulság tehát, hogy ma már a túrázás sem olyan olcsó mulatság, s behatárolt anyagi lehetőségek esetén ne akarjunk mindent a túra előtti utolsó napon beszerezni…

Schuller András

Sátor – merev vázból és arra erősített hajlékony anyagból álló hordozható hajlék. A sátor legegyszerűbb, könnyen szállítható egyszemélyes típusát a katonák használják. Ez a közismert, gúla alakú „A”-sátor legegyszerűbb formája. Ugyancsak régóta elterjedt típus a kúp alakú „harangsátor”. Ez kör alaprajzú, s egyetlen középső rúd feszíti ki. A tipi ennek a formának egy változata. Gyakori a függőleges falú sátor. Ennek a teteje gúla alakú, de az oldalai függőlegesek.