„Számomra minden nap ünnep...”

Isten éltesse!

2003. június 13., 02:00 , 126. szám
Balázs István

Június 18-án ünnepli 55. születésnapját Balázs István fafaragóművész Visken. Szülőhelyén tucatnál is több fába vésett történelmi emlékjel dicséri keze munkáját, de Kárpátalja-szerte és Magyarországon is számos alkotása ékesít köz- és játszóteret.

– Mit jelentenek Önnek a születésnapok, személyes évfordulók?

– Leginkább azt, hogy ismét kapok egy kis időt az ég Urától a további munkámhoz, elképzeléseim megvalósításához. Az 55. évforduló küszöbén úgy érzem, minden hónap, minden egyes nap ajándék. Magam mellett tudom feleségemet, négy unokámat, akikből hitet meríthetek, akik segítenek túllépni a mindennapok nehézségein. Számomra minden nap ünnep, az év 365 napjában őrzök egy kevés március 15-ét, anyák napját, karácsonyt, húsvétot stb.

– Idén gazdagodik-e Visk újabb Balázs István-munkával?

– Remélem, igen. A kuruc szabadságharc 300. évfordulója tiszteletére, októberre szeretném megfaragni azon 40 viski kuruc katona emlékművét, akik anno Rákóczi zászlaja alá vonultak.

– Egyéb tervek?

– Idén is lesz tiszapéter­falvai ének-, zene-, néptánc- és kézmű­vestábor, ami azért külön öröm, mert számomra mindig valódi feltöltődést jelent. Ha pedig augusztus, akkor dunakeszi alkotótábor, ahol ezúttal nagyméretű élő fákba fogunk faragni. Szeretném befejezni továbbá a viski iskola dísztermének fali freskóit, s ugyanide készülök megfaragni egy játszóteret is.

– Nehéz Önnek ajándékot vásárolni?

– Bevallom, nagyon. Családomban már mindenki tudja, hogy leginkább a könyvnek örülök. Ezen belül a magyar néprajzi kiadványoknak, szakmai könyveknek, mert úgy érzem, van mit bepótolnom ezen a téren. Vallom, tanulni sohasem késő.

– Ha kedveskedni akarnak Önnek, mi kerül az ünnepi asztalra?

– Magyaros, enyhén csípős ételek. Töltött káposzta nélkül nálunk nem ünnep az ünnep, de egy finom, fűszeres pörkölt sem megvetendő ünnepi étek...

-nagy-