Szükség van a magyar osztályra

Korláthelmec

2003. június 6., 02:00 , 125. szám

Úgy hozta a sors, hogy tanító híján nem volt magyar nyelvű oktatás a korlát­helmeci elemi iskolában, így a kis nebulók kénytelenek voltak ukránul tanulni. A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség jóvoltából két éve sikerült megoldani a pedagógushiányt, így ismét van magyar osztály a településen.

Hájas-Derceni Éva pedagógus még a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola végzős hallgatójaként jelentkezett a KMPSZ felhívására, s vállalta a korláthelmeci apróságok oktatását.

– Amikor hallottam, hogy tanítóhiány miatt nem tudják beindítani az első osztályt a községben, elgondolkodtam: ezen nem múlhat az itt élő magyar gyerekek sorsa – emlékszik vissza a kezdetekre a tanító néni. – Elhatároztam, hogy eljövök ide, mert ennyivel én is tartozom a magyarságnak, és nem utolsósorban kihívást is jelentett ez a számomra. Az indulásnál sokat segítettek a helyi KMKSZ-alapszervezet tagjai és a helmeci lakosok. Magam is igyekeztem sok szemléltetőeszközt készíteni, ami nemcsak a tanításban segít, de a környezetet is változatosabbá, otthonosabbá teszi.

Abban mindenki egyetért, hogy a falunak nagy szüksége van a magyar osztályra, hiszen különben az alig hatéves gyerekeknek, ha magyarul szeretnének tanulni, Ungvárra kellene beutazniuk, ami igencsak messze van, s az út nem is veszélytelen az apróságok számára.

– Ami a felszereltségünket illeti, jelenleg a tankönyvek jelentenek némi problémát, mivel ezek régről maradtak ránk, ezért meglehetősen elavultak – taglalja a munkakörülményeket Éva. – Egyébként nem lehet okunk panaszra. Kaptunk például a KMPSZ-től egy magnót, aminek nagy hasznát vesszük az énekórákon, az ünnepségek alkalmával.

Jelenleg két váltásban tanulnak a gyerekek. A hét első osztályos délelőtt lá­­­togatja a foglalkozásokat, míg a máso­dikosok, akik hatan van­nak, délutánonként tanulnak.

– Így mindkét osztállyal külön tudok foglalkozni, nagyobb figyelmet fordíthatok a kisdiákokra – mondja a pedagógus. – A tanórákon kívül is igyekszem a gyerekekkel megismertetni a magyar történelmet és kultúrát, valamint lehetőség szerint a vidékünkön hagyományos jeles napokat is megünnepeljük.

Váradi Natália