Kilencszáz köbméternyi szemetet takarítottak el

Beregszász: hol tart az egykori törvényszéki épület felújítása?

2003. május 30., 02:00 , 124. szám
Az eltakarított hulladék

A Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola (KMTF) tulajdonába tavaly átadott egykori törvényszéki épület felújításának menetéről nyújtott tájékoztatást a beregszászi tanács minapi ülésén a képviselők megkeresése nyomán dr. Orosz Ildikó, a KMTF elnöke, megyei tanácsi képviselő.

Mint Orosz Ildikó lapunknak a tanácsülést követően elmondta, a rendkívül elhanyagolt épület tulajdonjogának megszerzését követően azonnal hozzáláttak annak felújításához. Még 2002 május–júniusában megtörtént a tetőszerkezet egészének javítása az ács- és héjszerkezet egy részének cseréjével, a hiányzó cserépborítás pótlásával.

A felújítási munkálatok megkezdéséhez el kellett végezni a gyári berendezések és a ventilációs rendszer bontását. Csupán ezeknek a munkálatoknak az elvégzése s az épületben felhalmozódott mintegy 900 köbméternyi szemét eltakarítása 41 790 hrivnya költséget jelentett.

A III. szinten a továbbiakban megtörtént a máskülönben nem javítható 6000 négyzetméternyi belső vakolat levájása, a falba süllyesztett szerelvények kibontása, a szükségtelenné vált nyílások befalazása. Ezt követően kezdődhetett el az új közfalak megépítése, a megfelelő helyiségek kialakítása.

Mint a KMTF elnöke lapunknak a munkálatok további menetével kapcsolatban elmondta, azokat nagymértékben akadályozza, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben máig nem költözött ki teljesen az épületből a műszergyár és több hivatal.

ntk