A szép kerthez nemcsak pénz, de jó ízlés is kell

Újra divat a kertépítés

2003. május 30., 02:00 , 124. szám
Grabár Natália

Manapság egyre többen igénylik, hogy otthonuk, közvetlen környezetük valóban szép, felüdülést nyújtó legyen. Az ungvári Grabár Natália és férje, Szláva, eredeti mesterségüket tekintve keramikusok, de néhány éve a kertépítés művészetével is foglalkoznak.

– Honnan származik az ötlet?

–Évekkel ezelőtt elhatároztam, hogy környezetemet kellemesebbé alakítom, mivel időm nagy részét a kertben töltöm – meséli Natália. – Előbb csak néhány növényt vásároltam és ültettem el, de amikor láttam, hogy milyen gazdag színben és formában a növényvilág, a dolog felkeltette az érdeklődésemet. A továbbiakban ezért a kertünk kialakításakor úgy válogattuk össze a növényeket, hogy azok minden tekintetben illeszkedjenek a környezethez. Amikor elkészült a kert, barátaink, ismerőseink is megcsodálták, s kérték, hogy az ő kertjüket is tervezzük és építsük meg. Rajtuk keresztül azután egyre több megrendelést kaptunk.

– Újra népszerű lenne tehát a kertépítés? Van erre igény?

–Igen, ma újra van rá igény. De a kert kialakításához nemcsak anyagiakra, hanem jó ízlésre is szükség van. Egykor az örökzöldekre fordítottak nagyobb figyelmet, aztán volt egy időszak, amikor a virágzó növényeket részesítették előnyben. Jelenleg a kettő összhangját kedvelik és keresik az emberek.

– Mi az, amit egy kert kialakításánál figyelembe kell venni?

– Először is megvizsgálom, hogy milyen a talaj, mert a rossz talajba ültetett növények nem fejlődnek, és gyakran előfordul, hogy kipusztulnak. Fontos megfigyelni, hogy milyen a levegőáramlás, az udvar mely részei árnyékosak, hol igényelnek intenzívebb öntözést a növények.

– Hogyan látnak munkához?

– A kertet mindenekelőtt meg kell tervezni. A talaj előkészítését követően látunk neki a gyepesítésnek. Szükség esetén a sziklakerthez és a kerti tavacska kialakításához kiválasztjuk a megfelelő köveket és növényeket. A továbbiakban elültetjük az örökzöldeket, s legvégül következnek a virágok.

– Igényesek a tulajdonosok, gyakran szólnak bele a munkájukba?

– Általában teljesen ránk bízzák a tervezést és kivitelezést.

– Mik az elvárások az ültetendő növényekkel szemben?

– Az emberek általában nem ismerik a növényeket. Ha például megkérdezzük, hogy mik az elképzeléseik, leggyakrabban a tuját említik. Pedig nagyon sok más örökzöld is létezik, például a boróka, a babér, a barbarisfélék. Nagyon népszerűek a kétszínű tuják, valamint a nyáron virágzó bokrok is.

– Manapság egyre divatosabbak a sziklakertek. Mi ennek az oka?

– A sziklakertek megnövelik a teret, egy kisebb udvaron is a tágasság hatását keltik. Ezt a kövek és a növények formájának és méretének összhangja váltja ki. A sziklakertben jól érvényesül a gömbtuja, a törpe kúszóboróka, a jucca, az alacsony termetű oszlopos tuja. Ezek kiválóan töltik ki a teret. A virágzó növények pedig, mint a levendula, a primula, az árvácska, a kakukkfű, a törperózsa színükkel teszik változatosabbá a sziklakertet.

– Miért kérnek egyre többen tavacskát is a kertjükbe?

– Egyrészt mert szép, másrészt a víz párolgása elősegíti a növények fejlődését.

– Mennyibe kerül egy kert kialakítása?

– Az mindenekelőtt a nagyságától és a felhasznált anyagoktól függ. Általában egy hét alatt végzünk egy kisebb kert kialakításával. A különlegesen szép kert anyagi terheket ró a gazdára, hiszen a növények igen drágák. Mi magyarországi nagykereskedésektől szerezzük be a növényeket, ahol azok jóval olcsóbbak, mint idehaza. Persze azzal még nincs kész a kert, hogy elültettük a virágokat, mert esetenként több évnek kell eltelnie, hogy megszokják a helyüket, és a kert elnyerje igazi formáját. A területet gondozni is kell, tehát mi nemcsak megépítjük, de a későbbiekben gondozzuk is a kertet, hiszen az elszáradt, elhanyagolt növény már nem dísze a környezetnek.

Váradi Natália