őrizze meg eredeti céljait a kedvezménytörvény

Munkácson ülésezett a Magyar Ifjúsági Konferencia

2003. május 23., 02:00 , 123. szám

Az 1999 óta működő Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) május 17-én tartotta idei első ülését Munkácson, a Csillag Hotelben. A találkozón nyolc régió ifjúsági tagszervezeteinek képviseletében – Magyarország, Nyugati Régió, Muravidék, Vajdaság, Erdély, Csángóföld, Felvidék, Kárpátalja – több mint nyolcvan küldött vett részt. A régiós beszámolók keretében a kárpátaljai ifjúsági szervezetek munkáját Popovics Pál, a MIK Állandó Bizottságának tagja mutatta be.

A konferencia munkájában részt vett Mesterházy Attila, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium politikai államtitkára, Ocsovay Tamás helyettes államtitkár, dr. Szabó Béla, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnökhelyettese, Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja.

A MIK zárónyilatkozatában kiemelte, fontosnak tartja, hogy a MÁÉRT hétvégi ülésén a kedvezménytörvény eredeti céljait megőrző módosítások kerüljenek elfogadásra. A Konferencia felkéri a Magyar Kormányt, hogy a kétoldalú tárgyalások lezárultával széles körben tájékoztasson a vízumrendelkezés várható következményeiről. A MIK álláspontja szerint a kárpátaljai és vajdasági magyarságnak a lehető legkedvezőbb, leghosszabb ideig tartó és legengedményesebb vízumot kell megkapnia.

-nagy-