Még mindig hónapokig kell várni az útlevélre

Továbbra is „hiánycikk” az üres útlevélkönyv

2003. május 16., 02:00 , 122. szám
Viktor Csepák

Immár hónapok óta akut problémát jelent Kárpátalján az üres útlevélkönyvecskék hiánya, s egyelőre remény sincs arra, hogy azt rövid időn belül orvosolni lehessen.

Mint Viktor Csepák, a megyei útlevélosztály vezetője a Kárpátaljának megerősítette, a hivatal a húsvéti ünnepeket követően mindössze 3,5 ezer útlevélnyomtatványt kapott, holott megyeszerte közel 22 ezer ezirányú kérelem halmozódott fel. A hivatal jelenleg a múlt év novemberében–decemberében beadott útlevélkérelmeket igyekszik kielégíteni: novemberben 2265-en igényeltek új útlevelet, decemberben pedig 3870-en, azaz csupán az említett két hónapban 6135 igénylés érkezett be. Még májusban újabb 3,5 ezer nyomtatvány érkezését várják, ám ez továbbra sem fedezi az igényeket. Az osztályvezető ugyanakkor optimistának mutatkozott, s reményének adott hangot, hogy júniusban újabb nyomtatványokat kapnak, s ezzel, ha valamennyi igénylésnek nem is tudnak eleget tenni, valamelyest enyhíteni tudják majd a feszültséget.

Egyébként jelenleg az új útlevél kiváltása 134 hrivnyába kerül, gyorsított eljárás esetén pedig 268-ba.

A Kárpátalja azon sokakat érdeklő kérdésére, miért kell számos esetben akár évente kétszer is lebélyegeztetni a külföldön tanuló diákok útlevelét – ami természetesen mindannyiszor pluszköltséget és időveszteséget jelent számukra –, Viktor Csepák a következőket mondta:

– Érvényben van a belügy- és a védelmi minisztérium közös utasítása, melynek értelmében a hadköteles személyek útlevelében a hadkiegészítő parancsnokság igazolásának megfelelően, a behívás időpontjának függvényében fel kell tüntetni, meddig maradhatnak külföldön (rendszerint egy, két, három évig, de számos esetben csupán fél évig). Az időtartam meghatározása kizárólag a hadkiegészítő parancsnokságok joga. A bélyegző beütéséért normál esetben 15, gyorsított eljárás esetén (ennek időtartama két hét) pedig 30 hrivnyát kell fizetni. A folyamat a következő: a szóban forgó fiatal a megyei oktatási főosztályon kér igazolást arról, hogy külföl­dön tanul, majd ezzel a dokumentummal felkeresi a megyei hadkiegészítő parancsnokságot, ahol igazolást kap arról, milyen időtartamra maradhat külföl­dön. Végül ezen igazolás alapján a megyei útlevélosztályon beütik a szükséges bélyegzőt az illető útlevelébe, azaz mi gyakorlatilag csupán technikai munkát végzünk e tekintetben.

Baráth József