Rákóczi zászlai újra lobognak majd

Lovastúra a Rákóczi-emlékhelyekhez

2003. május 9., 02:00 , 121. szám

A hagyományos Jurta-tábor helyett honismereti lovastúrát szervez idén nyáron a Rákóczi-év tiszteletére Kész Barnabás salánki helytörténész és a Magyarországról érkezett Petraskó Tamás, a baskíriai millecentenáriumi lovastúra szervezője.

A túra útvonala a kárpátaljai és magyarországi Rákóczi-emlékhelyeket érintené. Az előzetes tervek szerint június 13-án indulna a túra kárpátaljai szakasza, 14-én Vereckén kerülne sor a zászlóbontásra, s a résztvevők a július közepén megrendezendő hagyományos Turul-ünnepségig felkeresnék a jelentősebb kárpátaljai Rákóczi-emlékhelyeket.

Petraskó Tamás ötletgazda elgondolása szerint három lovas vinné a Rákóczi-zászlókat, akikhez az adott útvonal egyes szakaszain csatlakoznának a helybéliek.

Mint Kész Bar­nabás a Kárpátaljának elmondta, a lo­bogók elkészíté­séhez a KMKSZ nyújt támogatást. A szervezők elképzelései szerint korhű zászlók készülnének, melyeket először a salánki Rákóczi-emlékpark és a Rákóczi-szobor május 25-i avatóünnepségén bontanának ki, majd a lovastúra során bejárnák egész Kárpátalját, s végül ott lobognának Tisza­bökény határában, a Turul-ünnepségen is.

Baráth József