Állami tulajdonban marad a munkácsi vár

Bizonytalan a hasznosítása

2003. április 25., 02:00 , 119. szám

A munkácsi vár továbbra is az ukrán állam tulajdonát képezi – szögezi le a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal sajtószolgálatának múlt heti közleménye, amely cáfolja a munkácsi vár törvénytelen eladásáról terjedő sajtóhíreket.

Mint a közlemény megállapítja, a kárpátaljai megyei ügyészség megvizsgálta, hogy törvényesek voltak-e a különböző szintű államhatalmi szerveknek, köztük Ukrajna elnöke kárpátaljai megbízottjának, a kárpátaljai megyei és a munkácsi városi tanácsnak azok a döntései, amelyeket a munkácsi vár jogállásának megváltoztatásáról hoztak jó tíz évvel ezelőtt. A törvényességet felügyelő hatóság úgy találta: a munkácsi várnak az ukrán állam tulajdonából Munkács város kommunális tulajdonába való átadásáról rendelkező határozatok meghozatalánál az illetékes hatóságok figyelmen kívül hagyták a vonatkozó törvények több rendelkezését. Ebből adódóan a kárpátaljai megyei ügyészség arra a következtetésre jutott, hogy a munkácsi vár jogállását tekintve az ukrán állam tulajdonát képezte és képezi jelenleg is. Annál is inkább, mivel az állami objektumok nyilvántartásáról 1978-ban elfogadott törvény szerint a munkácsi vár mint XIV–XVIII. századbeli építészeti emlék, össznemzeti jelentőséggel bír. Ezt megerősíti az állami nyilvántartásról készülő új ukrán törvény tervezete is, amely leszögezi, hogy a munkácsi vár nemzeti jelentőségű építészeti emlék.

A sajtószolgálat közleménye szerint bizonytalan annak a szerződésnek a sorsa, amit Munkács polgármesteri hivatala pályázat alapján kötött egy magáncéggel 2002-ben a vár középső udvarának bérbeadásáról.

V. B.