Hódít a számítástechnika

Internet a Tiszapéterfalvai Református Líceumban

2003. április 25., 02:00 , 119. szám

„Az internet egyrészt számítógép-hálózati technológiát, másrészt a számítógépek-hálózatok világméretben együttműködő hálózatát, ugyanakkor egy világmozgalmat is jelent” – olvasható az informatikai kézikönyvekben. Leegyszerűsítve ez azt jelenti, hogy az internet révén közel hozhatjuk magunkhoz a világot.

A Tiszapéterfalvai Református Líceum is „halad a korral” és az iskolatanács határozata nyomán világháló-hozzáférést kíván biztosítani diákjainak. A tanulók így hamarosan saját maguk is meggyőződhetnek a világháló használatának előnyeiről, amelyekről Tusa Bocskai Ibolya igazgatót kérdeztük.

– Lényeges szempontnak tartottuk, hogy a számítógépek, az internet segítségével tanulóink tökéletesíthetik ukrán- és ide­gen­nyelv-tudásukat, könnyen hozzáférhetnek a legkülönfélébb kiegészítő irodalomhoz, ugyanakkor továbbtanulási lehetőségeik tárháza is bővülhet – mondta az intézményvezető. – Legnagyobb szolgálatát én mégis a különböző pályázati kiírások elérhetőségében látom, mivel az eddig ismert ösztöndíj-lehetőségek elsősorban Magyarországra vonzották a továbbtanulni szándékozó tanulóinkat. Az internetes hozzáférés révén azonban betekintést nyerhetnek az ukrajnai felsőoktatási és ösztöndíjazási rendszerbe is, ami reményeink szerint inspirálóan hathat az itthoni továbbtanulásra.

A számítástechnika tehát rendületlenül tör előre, ezért jó dolog, hogy egyre többen vallják: lemaradni nem szabad, a társadalom elengedhetetlen feladata a fiatalok informatikai oktatása. Ám ami a legtöbb középiskolát illeti, azok a fránya „anyagiak” nemhogy az inter­netezés, de egy valamire való számítástechnikai osztály működtetését sem teszik lehetővé. Persze, ami késik, nem múlik! – tartja a régi közmondás. Higgyünk hát neki.

Bodnár Diána