Szakmai gyakorlat Baktalórántházán

2003. április 25., 02:00 , 119. szám

Többéves hagyomány, hogy a Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégium negyedikes magyar diákjai a nyolchetes pedagógiai gyakorlat utolsó hetét a magyarországi Baktalórántházán töltik. A gyakorlatnak az idén is a Reguly Antal Általános Iskola adott otthont. Az első két napon a diákok a magyarországi tanítók által adott bemutató órákat figyelték meg az 1-4. osztályokban, a következő három napon pedig már maguk is tanítottak: két-három diák volt beosztva a nyolc alsó osztály mindegyikébe.

Egy másik ország oktatási folyamatával való ismerkedés mindig rendkívül érdekes a leendő pedagógus számára, mivel lehetőséget ad arra, hogy megismerje a tanítás különböző módszereit és fogásait. Néhány éve Magyarországon az alsó osztályokban még igen gyakran használták a Tolnai Gyuláné által kidolgozott Heurisztikus program szerinti olvasás- és írástanítást. Kótun Jolán, a Munkácsi Humán-Pedagógiai Kollégium magyar szakos tanára, aki Hasznyuk Veronika osztályfőnökkel együtt kísérte el a diákokat, ugyanakkor elmondta, hogy mostanában inkább a Nemzeti Alaptanterv által javasoltakat követik a tanítók, azonban a tanítás alapkövetelményeként mindenképpen az olvasás-, írás- és beszédkészség, valamint a logikus gondolkodás fejlesztését emelhetjük ki.

A tanításon kívül természetesen más programjuk is volt a diákoknak: zsűritagok voltak az alsó tagozat számára rendezett mese- és mondamondó versenyen, megnézték a fővárosi Operaházból érkezett művészek előadását, valamint Nyíregyházára is ellátogattak.

Karabeles Jána