73 határsértőt fogtak egyszerre

Illegális bevándorlók

2003. április 18., 02:00 , 118. szám

Rekordszámú illegális bevándorlót fogott el múlt héten az ungvári járási Tarnóc közelében a határőrség.

Mint Eduard Sztebljuk, a megyei határőr-parancsnokság szóvivője elmondta, a palágy­komoróci határőregységet kora hajnalban értesítették szlovák kollégáik az ukrán oldalon a határ irányába haladó embercsoportról. Ennek nyomán három járőr indult a helyszínre, akik hetvenhárom délkelet-ázsiai illegális bevándorlót, köztük kilenc nőt tartóztattak fel. A határsértőknek mindössze néhány métert kellett volna még megtenniük, hogy szlovák területre érjenek, amikor megállították őket.

Az előzetes vizsgálat szerint kínai állampolgárságú személyekről van szó, ám személyi okmányokat egyiküknél sem találtak. A határsértőkkel nem fogtak el embercsempészt, a leg­valószínűbb, hogy vezetőjük közvetlenül a határ közelében sorsukra hagyta őket. őrizetbe vételüket követően a mig­rán­sokat a Pó­sa­háza melletti menekülttáborba szállították.

A táborban jelenleg 349 menekült tartózkodik, közülük 162 a kínai állampolgár. Tekintettel a terjedő atípusos tüdőgyulladás veszélyére, a táborban karantént rendeltek el.

Az idei év első negyedében egyébként 617 menekülőt fogtak el. A migránsok zöme Kelet-Ázsia országaiból és Csecsen­föld­ről érkezett Ukrajnába, hogy Szlovákián és kisebb részben Magyarországon át eljusson Nyugat-Európába.

Baráth–Varga