Izomkolosszusok versengése Nagyszőlősön

Testépítők 2003. évi megyei kupája

2003. április 18., 02:00 , 118. szám

Április 12-én Nagyszőlősön, a Művészeti Iskola zsúfolásig telt koncerttermében vívtak meg öt súlycsoportban a testépítők a 2003. évi megyei kupáért.

A küzdelemsorozatot Ihor Baran, a Testépítők Kárpátaljai Szövetségének elnöke, az Ukrán Testépítők Szövetségének alelnöke nyitotta meg, bemutatva a szponzorokat és a zsűri tagjait, melynek elnöke az az odesszai Vaszilij Remizov volt, aki tavaly ezüstérmet nyert a sportág világbajnokságán.

A 65 kilogrammos súlycsoportban öt versenyző mutatta be szabadon választott, illetve az izomzatokat bemutató gyakorlatát. A zsűri végül a nagy­szőlősi Olekszij Topolát hirdette ki győztesnek, amitől a terem percekig örömmámorban úszott.

A 70 kilogrammos súlycsoportban négy másik jelölt mellett indult Kárpátalja egyetlen hivatásos testépítője, a húszéves, Tiszasala­monban élő Balogh Béla, aki valódi show­manként adta elő szabadon választott gyakorlatát, s ezzel a győzelem mellett a közönség rokonszenvét is elnyerte.

Csupán három versenyző állt rajthoz a 80 kilogrammos súlycsoportban, s a győzelmet végül a tökéletes testfelépítésű ungvári Olekszandr Szvida szerezte meg.

Ugyancsak hárman mérettették meg magukat a 90 ki­lo­­­­­g­­rammos súlycsoportban, ahol az ungvári Tarasz Bikov végzett az élen.

Egyedüliként indult a viadalon a 95 kilogrammos kategóriában, s szerezte meg az aranyérmet is az ungvári Mikola Zubaskov. ő tavaly Kárpátalja összetett bajnoka volt, s címét idén is sikeresen megvédte.

Egyetlen résztvevője volt a nők versenyének az ungvári Agnesza Bevka személyében, aki az országos bajnokságon szerzett bronzéremmel is büszkélkedhet.

A show részeként Bevka és Zubaskov páros gyakorlatot mutatott be, s láthatta a közönség a világbajnoki második helyezett Remizov bemutatóját is.

A csapatbajnokságban a nagyszőlősieket és husztiakat megelőzve Ungvár csapata vég­zett az élen, így ők vihették haza a győzelemért járó kupát.

Baráth József