„A barátaim csodabogárnak tartanak”

Országos második a BMG diákja

2003. április 18., 02:00 , 118. szám

A közelmúltban Pol­ta­vá­ban tartották az idegen nyelv tantárgyi vetélkedő országos döntőjét. Az angol szekcióban Kárpátalját három megyei győztes képviselte, köztük Korotij Ágnes, a Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnázium diákja. A hetedikes gimnazista lány ezúttal is kitűnően teljesített – az előkelő második helyezéssel tért haza. Mindezzel nemcsak önmagának és felkészítő tanárának, Fábián Mártának vívott ki elismerést, de alma matere hírnevét is öregbítette.

– Mióta ta­nulod az angol nyelvet? – kérdeztük a tehetséges Ágnest.

– Családomban senki sem be­szél angolul, így kezdetben ne­kem sem tartozott a kedvenc tan­tárgyaim közé, és csak a gimnáziumban „kaptam kedvet” hozzá. Amikor aztán a nyári angol nyelvű bibliatáborok alkalmával szert tettem néhány angol barátra, elhatároztam, ha törik, ha szakad, megtanulom a nyelvüket.

– Hosszú volt az út az országos döntőig?

– A tanárnőm irányításával előbb a járási, majd a megyei selejtezőkön vettem részt. Ez utóbbi verseny nyolc legjobbjára egy újabb, ún. felkészítő megmérettetés várt, ahonnan végül hárman jutottunk ki az országos versenyre. Poltavában három napig tartott a döntő, a megyei versenyhez képest nehezebb szövegekkel és témákkal, de hasonló rendszerben: szövegismeret, fogalmazás és teszt, melyek a nyelvtudás mellett az általános műveltségünket is próbára tették. Az összesítést követően a győztesek mellett többen értünk el második, illetve harmadik helyezést. Én igazából nem számítottam ilyen jó eredményre, már annak is örültem, hogy részt vehetek a versenyen és felmérhetem tudásomat.

– Szüleid, barátaid hogyan fogadták a sikert?

– Természetesen örülnek és büszkék rám, de egyébként minden a régi kerékvágásban megy tovább. A barátaim korábban csodabogárnak tartottak, amiért állandóan „angolozom”, de ez az eredmény, úgy hiszem, önmagáért beszél.

-lia-