Erkölcsi győzelmet aratott a magyarság

KMKSZ-közgyűlés Beregszászban

2003. március 28., 01:00 , 115. szám

Március 23-án az egykori beregszászi megyeháza üléstermében került sor a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Beregszászi Járási Középszintű Szervezetének 14. közgyűlésére, melyet megtisztelt jelenlétével Szakács Zoltán, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzulja, valamint dr. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke.

Bakancsos László elnök beszámolójában elmondta, a járási szervezet tagságának száma az 1999-es 5200 főről 2003 tavaszára 11049 főre, az alapszervezetek száma pedig 35-re növekedett. Mint rámutatott, a Szövetség megállta a helyét a 2002. évi parlamenti és helyhatósági választásokon, a történtek ellenére teljes erkölcsi győzelmet aratott. A helyhatósági választásokon a KMKSZ járási szervezetének jelöltjei közül soha korábban nem jutottak be annyian a helyi tanácsokba, mint 2002-ben.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke beszédében az elkövetkező időszak sajátosságaira mutatott rá. Mint mondta, könnyű lesz a szövetség helyzete, mert becsületességben, a magyar ügyért való kiállásban a KMKSZ-re nézve senki sem jelent konkurenciát. „Teljes lesz az asszimmetria – mi továbbra is egyenesen, világosan fogunk beszélni az embereknek arról, hogy mi van, mi továbbra is megpróbálunk a magyar nemzeti hagyományok szellemében példát mutatni, míg a másik oldal teljes erőből tapos, fenyegetőzik és rágalmaz majd. A KMKSZ tekintélyét nagyságrendekkel meg lehet emel­ni azzal, amit a mostani időszakban mutatunk” – mondta az elnök.

Brenzovics László, a KMKSZ alelnöke, a megyei tanács képviselője, a KMKSZ képviselőcsoportjának a megyei tanácsban végzett munkájáról számolt be. Mint mondta, a demokrácia Ukrajnában visszaszorulóban van, s ugyanez jellemző a megyei tanácsra, ahol 78 küldöttből 65 már csatlakozott a hatalompárti többséghez. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a KMKSZ-képviselők munkája értelmetlen – mutatott rá Bren­zovics, hiszen az a lehetősége még megmaradt a képviselőnek, hogy szabadon szólaljon fel az üléseken, javasoljon és érveljen amellett, amiről úgy véli, az a kárpátaljai, illetve a választókörzete magyarságának érdekeit szolgálja.

Baráth József