„A tekintély a cselekedetek megítélésén alapszik”

KMKSZ-közgyűlés Munkácson

2003. március 28., 01:00 , 115. szám

Munkácson tartotta éves közgyűlését a KMKSZ Munkácsi Járási Középszintű Szervezete március 22-én, szombaton. A jelenlévőket Gulácsy Géza elnök üdvözölte, megköszönve az alapszervezetek és vezetőik múlt évi együttműködését, eredményes munkáját.

Mint elhangzott, a középszintű szervezet jelenleg 5366 tagot szám­lál, ami 111-gyel több, mint 2001-ben. A tavalyi helyhatósági választások során mindhárom, a járási szervezet által jelölt képviselő bekerült a járási tanácsba, sajnálatos ugyanakkor, hogy a választásokat megelőzően hat magyar község kikerült a magyar többségű parlamenti körzetből. A státustörvény végrehajtásában minden alapszervezet részt vett, az érintett községekben összesen 15 ezren igényeltek magyar igazolványt. A státustörvény megmentéséért kezdeményezett aláírás-gyűjtési akcióban 9528-an vettek részt – hangzott el az elnöki beszámolóban.

Az elmúlt évben sikerült felújítani a járási székház fűtési rendszerét, folyamatban van a munkácsi alapszervezet irodájának privatizálása, míg a derceni alapszervezet önálló irodát kapott. A járási középszintű szervezet alapszervezetei az elmúlt év folyamán 32 rendezvényt bonyolítottak le, a járási szervezet többek között a csongori, barkaszói és szernyei falunapok szervezését támogatta. Az alapszervezetek új feladata lehet a kárpótlási kiegészítéssel kapcsolatos tevékenység, a konkrét részletek azonban egyelőre nem ismeretesek – mondta Gulácsy Géza.

Kovács Miklós, a KMKSZ elnöke az aktuális helyzetet elemezve úgy vélte, hogy Ukrajnában a demokrácia tovább porlad, Magyarország jelenlegi kormányának politikája pedig a nemzeti pozíciók feladását vetíti előre. „A helyzet éleződése jogosan veti fel a kérdést, hogy eme viszonyok között lesz-e elég erőnk és kitartásunk? Két kiinduló-pont lehet a kapaszkodó: az egyik, hogy ez a mostani kemény időszak csupán átmeneti, a másik, hogy mind az emberek, mind egy szervezet tekintélye cselekedeteinek megítélésén alapszik, amit nem lehet tisztségek kiosztásával, hazug szóval vagy megfélemlítéssel kivívni. A próbatétel nehéz, kiállása ugyanakkor növeli a felemelkedés esélyét, és remélem, a KMKSZ-nek is lesz még lehetősége arra, hogy jobb pozícióból rendezze a kárpátaljai magyarság globális ügyeit” – mondta végezetül az elnök.

-nagy-