Eurocar: jönne az Audi és a Volkswagen is

Szép kezdet, bizonytalan jövő

2003. március 21., 01:00 , 114. szám

A kárpátaljai különleges gazdasági övezet (KGÖ) területén, a Ti­sza­sa­lamon határában működő Eurocar vállalat futó­sza­lag­járól múlt év ok­tó­berében gör­dült le az ezredik Skoda. Jelen­leg naponta 15 személygépkocsit szerelnek össze, s a tervek szerint még az idei év első felében beindul a Skoda csúcsmodellje, a Superb összeszerelése is. A vállalat felett ugyanakkor viharfelhők gyülekez­nek: az el­múlt hónapokban felmerült a lehetősége annak, hogy felszámolják az ukrajnai sza­bad gazdasági öve­zeteket, illetve olyan törvénymódosítások láttak napvilágot, melyek kérdé­sessé teszik a vállalat gazdaságosságát.

A KGÖ területén megvalósult legnagyobb léptékű beruházást jelentette 2001-ben a Skoda hivatalos ukrajnai márkakereskedője, az Eurocar által 15 millió dolláros befektetéssel létrehozott gépkocsi-összeszerelő üzem. 2002 márciusában megindulhatott a Skoda Octavia, majd júniusban a Skoda Fabia sorozatgyártása a vállalat tiszasalamoni üzemében, melynek jelenlegi éves kapacitása 4500 gépkocsi.

Az Eurocar január végén Kijevben megrendezett értékesítési konferen­ciá­ján, melyen részt vettek a Volkswagen AG konszernhez tartozó Skoda Auto részleg közép-európai és FÁK-országok­beli értékesítését szervező menedzserek, pozitívan értékelték az Eurocar múlt évi munkáját. Mint elhangzott, tavaly 5971 Skodát adtak el Ukrajnában, s Oleh Boja­rin vezérigazgató tájékoztatása szerint idén 7,5 ezerre szeretnék növelni ezt a számot.

Mint Hrihorij Ivancsuk, a szerelőüzem mérnöke a Kárpátaljának elmondta, a gyárban jelenleg 60 főt foglalkoztatnak, mindegyikük kárpátaljai illetőségű, azaz helyi munkaerő. Főleg olyan ungvári és csapi szakembereket alkalmaznak, akik korábban is az autószerelő szakmában dolgoztak. Ruszlan Picskar ungvári szerelő szerint a gyár vezetői kedvező munkafeltételeket teremtettek, a dolgozók pedig a kárpátaljai átlagot meghaladó fizetést kapnak, ráadásul mindig időben.

A gyár nyitásakor egyébként nagy volt a versengés, öten is pályáztak egy munkahelyre. A véglegesítést három hónapos próbaidő előzte meg, s aki nem felelt meg a követelményeknek, azt a próbaidő leteltével elbocsátották. A követelményekre jellemző, hogy a Volkswagen-konszern 89 vállalata közül a személygépkocsik minősége terén az Eurocar a 63. helyet foglalja el.

Ami a jövőt illeti, tervezik az Eurocar második részlegének kiépítését 40 hektáros te­rületen, mintegy 200 millió USA-dollárnyi beruházással. A tervek szerint hamarosan maga a Volkswagen AG konszern is megjelenik a gazdasági övezetben: Volkswagen, illetve Audi márkájú személygépkocsik és haszongépjárművek összeszerelését tervezik az Eurocar bázisán. Az Eurocar az Audi hivatalos ukrajnai importőrével, a Viposz céggel közösen kívánja megvalósítani az Audi A4 és Audi A6 modellek összeszerelését.

A nagy terveket azonban romba döntheti egy az államfő által tavaly év végén aláírt törvénymódosítás, melynek értelmében az Eu­ro­car nem felel meg a személygépkocsik összeszerelését végző vállalatokkal szemben támasztott követelményeknek, me­lyek kikötik, hogy a jármű karosszériáját vagy valamely más alkotóelemét az összeszerelő üzemben, azaz Uk­rajnában kell előállítani. En­nek kö­vet­keztében előfordulhat, hogy a tiszasalamoni vállalat nem részesülhet a KGÖ-ben nyújtott adó- és vámkedvezményekben sem, miáltal kifizetődőbbé válik behozni az országba a kész személygépkocsikat, mint az összeszereléshez szükséges alkatrészeket.

Az Eurocar feje felett tehát gyülekeznek a viharfelhők, ám Ukrajnában az ilyesmi nem számít ritkaságnak, csakúgy, mint a jogszabályok gyakori változása. Tény, hogy a törvénymódosítás a vásárlókat érinti a legfájdalmasabban, hiszen tovább növekszik a Skodák ára. A legolcsóbb Octavia-modell, az 1.6 Classic például a múlt év végén még 12800 euróért volt kapható, mára viszont ára elérte a 13500 eurót.

Baráth József