Garázdaság vagy politikai terror?

Hivatali szobájában verték össze a főorvost

2003. március 7., 01:00 , 112. szám

Február 25-én valamivel 17 óra után símasz­kos ismeretlenek dorongokkal és egyéb súlyos tárgyakkal támadtak kórházi dolgozószobájában Vaszil Vasz­jutára, a megyei tanács képviselőjére, a munkácsi járási kórház főorvosára.

Az ellenzéki politikust agyrázkódással, borda- és koponyatöréssel, illetve egyéb sérülésekkel szállították kórházba. A megye-, sőt országszerte nagy port felvert ügyben megindult a nyomozás. Mint Vaszil Tegza, a megyei ügyészség sajtószóvivője a Kárpátaljának elmondta, a büntetőtörvénykönyv 296. cikkelyének 2. részében foglaltak szerint csoportosan elkövetett garázdaság vádjával indult bűnügyi eljárás, miután a nyomozás egyelőre nem derített fényt a tett elkövetésének egyéb lehetséges indokára. Ellenzéki politikusok ugyanakkor egybehangzóan politikai indíttatásúnak tekintik az ügyet. A megye ugyancsak ellenzéki parlamenti és megyei tanácsi képviselői sajtótájékoztatójukon em­lé­kez­tettek, hogy az elmúlt hónapokban a főorvosra igen jelentős nyomás nehezedett: fenyegették, több ellenőrzésnek vetették alá az általa vezetett egészségügyi intézményt.

Az ellenzéki képviselők ellen országszerte elkövetett erőszakos cselekmények miatt nyílt levélben tiltakozott a napokban Viktor Jus­csen­­ko, a Mi Ukrajnánk ellenzéki parlamenti tömörülés vezetője is. A pártvezér szerint a hatalom esetleges tétlensége az elmúlt napokban bekövetkezett esetek kapcsán az ellenzék „erőszakos” meg­sze­lídí­tésének forgatóköny­vét vetítheti előre.

Baráth–ntk