Árvízveszély nincs, készültség van

Kisebb árhullámok várhatók Kárpátalján

2003. március 7., 01:00 , 112. szám

Az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériuma komolyan készül a tavaszi árvizekre, amelyek várhatóan március második felében fenyegetik az ország nyugati megyéit – közölte a múlt héten Kijevben Hrihorij Reva, a rendkívüli helyzetek minisztériumának vezetője. A minisztérium megyei főosztályának tájékoztatása szerint Kárpátalján ugyanakkor egyelőre nem fenyeget újabb súlyos árvíz veszélye.

Hrihorij Reva elmondta, már kidolgozták a tárca, illetve a megyei állami közigazgatási hivatalok által megvalósítandó árvízvédelmi intézkedéseket. Tanulmányozzák az esetleges evakuációs terveket, készültségbe helyezik a tájékoztatási rendszereket, valamint a speciális műszaki berendezéseket. Március 15-től az előkészületekbe bevonják a Mi–14PZS típusú kétéltű helikoptereket is.

Ami Kárpátalját illeti, a hó- és jégolvadás jelenleg lassú és fo­lya­matos, intenzívebb hóolva­dásra sincs kilátás. Ugyan­akkor, mint Viktor Ku­cse­ra, a katasztrófavédelmi mi­nisztérium megyei fő­osz­tályve­zető-helyettese a Kárpátaljának elmondta, idén sem múlik el a tavasz kisebb árhullámok nélkül. Ilyenek a Tisza folyása mentén Técsőtől egészen Csapig bárhol kialakulhatnak, mindenekelőtt a jégzajlás folyamán keletkező jégtorlaszok révén. A megyei vízgazdálkodási főosztály, valamint a katasztrófavédelmi erők ezért műszakilag megfelelően felszerelt egységeket helyeztek készenlétbe a kritikus pontokon.

Március 10. után egy­re in­tenzívebb lesz a felme­le­gedés – nappal 5–10, éjjel -1 és +4 fok között ingadozik a hő­mérséklet, kisebb esőzések is várhatók. Va­szilina Bloh, a me­gyei me­teoro­lógiai szolgálat hel­yettes vezetője szerint ugyanakkor ma még nem lehet elő­re ­látni, hogyan befolyásolja ez az olvadás sebességét.

Kárpátaljára évente mintegy tíz kisebb árhullám levonulása jellemző, ám ezek zöme nem veszélyezteti a településeket.

B. J.