Ahol agancsos koronák imbolyognak a fák között

Dámszarvasok a beregújfalui erdőben

2003. március 7., 01:00 , 112. szám

1996-ban húsz, Magyar­or­szág­­ról érkezett dámszarvas költözött a beregújfalui erdészetbe, ahol 17 hektárnyi elkerített erdőrész várta őket. A Kárpátalján egyedülálló vadaspark jelenleg 77 dámszarvas otthona, s az általuk lakott terület is 70 ha-ra nőtt. Az állatokat magas drótkerítés zárja el a kíváncsi szemek és az orvvadászok elől. Az itt-ott elhelyezett töltéseken az erdő lakói könnyűszerrel bejuthatnak, ki azonban nincs út, így oldják meg az erdészek a park vérfrissítését.

A dámvadak elég könnyen megkülönböztethetők kárpáti rokonaiktól. Termetük jóval kisebb, 150-200 kg helyett legfeljebb 50-80 kg-osra nőnek meg, kevesebbet is esznek, agancsuk széles, lapátos, súlya 5-7 kg. Nyáron jellemzően sárgásbarnák, fehér pettyek­kel, télen egyöntetűen szürkésbarna színük miatt nehezen észrevehetők a fák között.

– Amikor behoztuk a dámszarvasokat, Kárpátalján még nem volt belőlük, így egyrészt kuriózumnak számítanak – mond­ja Mihail Léjza vadászatvezető –, másrészt kevesebb gond van velük, mint a nagy termetű szarvasokkal. Ha jön a vendég, amúgy sem a szarvas méretét nézi, hiszen nem a húsáért vadásszák őket, hanem a trófeáért, azaz az agancsáért, és esetleg a bőréért. Ugyanígy van ez a vaddisznóval is, hiába lőnek 200 kilós állatot, csak az agyara kell nekik, ilyen a vadászkultúra.

A trófeák minősítésénél több szempontot is figyelembe vesznek a vadászok: fontos a vastagsága, az elágazások száma, a legfontosabb tényező azonban a korona súlya. A dámok agancsa 6-7 éves korban kb. 5-7 kilós, a kárpáti szarvasbika legszebb kora a 12-13. év, ilyenkor agancsuk 8-10 kiló is lehet, a 15-16. évben már gyengül.

– A szarvasbikák minden évben elhullatják a koronájukat, ilyenkor beteg az állat, viszket a seb, ezért ledörzsöli az ágakat. Ha megtalálják a vadőrök, összeszedik az agancsot, ha nem, megeszik az egerek. A nagyszarvas áprilisban hullatja el az agancsát, a dámok egy hónappal később; náluk a párzási időszak is egy hónappal későbbre, októberre esik. Először gumiszerűen puha, szőrös az agancsuk, augusztusra azonban letisztul. Ilyenkor a legnagyobb a súlyuk is, érdemes vadászni rájuk.

A vadőrök és az állatorvos állandóan felügyelik a dámok életét, így gyakorlatilag nincs beteg állat, legfeljebb giliszta elleni port kapnak időnként az élelembe keverve. Emellett odafigyelnek arra is, hogy az arra tévedő emberek ne ijesztgessék az állatokat, vigyáznak a drótkerítés épségére, s amikor szükséges, etetik a vadakat.

– Legalább 30 borjú születésére számítunk idén. Előreláthatóan június elején fognak elleni a tehenek, ekkor nagyon fontos, hogy csend legyen az erdőben. A kóbor kutyákat egyébként sem engedik be a vadőrök, de ilyenkor a gombázók kutyáit is távol tartjuk, különben megtámadhatják a kis szarvasokat. Születés után három napig fekszenek a kicsik az alomban, ilyenkor még meg lehet nézni a nemüket, a negyedik napon azonban már nem lehet megfogni őket, olyan gyorsak.

A beregújfalui erdészet nemrégen felépült vadászlakával várja majd a hazai és külföldi vadászokat az őszi vadászidényben, addig pedig szállóként fog üzemelni az átadást követően.

– Nagyon örülnénk neki, ha beindulna a vadászat, hiszen így a fakitermelésről fokozatosan átkerülhetne a hangsúly erre a bevételi forrásra. A tarifákról nem tudok nyilatkozni, még folynak az egyeztetések. Előreláthatóan a belföldi vendégek esetében ezer hrivnya lesz az ára egy szarvas kilövésének, a külföldieknél pedig ötezer. A tapasztalatok azt mutatják, hogy külföldön-belföl­dön egyaránt van fizetőképes kereslet, így bizakodón nézünk a jövő elébe.

Olasz Tímea

Kitelelnek az állatok

Nehéz, hosszú tél áll a beregszászi erdőgazdaság mögött, és nem lehet tudni, meddig tart még a hideg uralma. Mihajlo Lakatos erdészeti igazgató és csapata ennek ellenére bizakodó, mert mint mondják, a gazdaság elegendő élelemmel rendelkezik az állatok számára. A másfél ezer ha-os beregújfalui erdészet dámszarvasai elé egy szekér csutkás kukorica, 1-1 vödör zab, répa, esetleg széna kerül naponta, s ugyanezt kapja az erdő többi lakója: a 60-70, makkot, illetve a gyöngyvirág hagymáit kedvelő vaddisznó, az 55 kárpáti szarvas, és a megszámlálhatatlanul sok nyúl.

A veszettséget terjesztő rókák egész évben vadászhatók, a többi állat csak a vadászszezonban. Farkas, medve csak a szomszédos Ilosvai járás erdőiben található, s ha át is tévedne egy-egy belőlük, útjukat állja a négy vadőr. Az erdőgazdaság évi forgalma kicsivel több, mint 2 millió hr. Az államtól nem kapnak dotációt, az állatok etetését a bevételekből fedezik, amelynek nagy része a fakitermelésből származik.