A burgonyatermesztés agrotechnikája (I.)

2003. március 7., 01:00 , 112. szám

A burgonya gyökérrendszere eléggé fejletlen, ezért a rossz talaj-előkészítés jelentősen gátolja annak kifejlődését, behatárolva ezzel az elérhető termés nagyságát. Leggyakrabban a talajfelszín kiegyen­lítetlensége, az eketalpbetegség kialakulása és a nem megfelelő talajnedvesség mellett elvégzett gépmunkákból származó talajtömörödöttség okoz problémát.

A szántás, kultivátorozás alkalmával a talaj pórustérfogata növekszik, a téli hó, a rosszul időzített tavaszi munkálatok hatására a talaj levegőtartalma csök­ken. Az összetömörödött talajrészek együtt száradnak ki és rögöket képeznek. A rossz talajszerkezetű vetőágy, azon túl, hogy gátolja a gyökérzet fejlődését, növeli a kizöldült, repedt, újranőtt gumók számát. Jobb egy sekély, laza szerkezetű, de rögmentes vetőágyba ültetni, mint egy mélyebbe, amely rögös. A betakarításhoz 6-7 cm laza felső réteg is elegendő.

Az őszi mélyszántás tavaszi elmunkálását akkor kezdjük, amikor a talajszerkezet károsodása nélkül rámehetünk a talajra, de akkor rögtön. Az első művelet a simítózással egy menetben elvégzett boronálás, amihez összekapcsolt, szükség esetén lesúlyozott nehézboronát használjunk. A vetőágy végleges kialakítását kombinátorral vagy megfelelően beállított könnyű tárcsával célszerű elvégezni.

Az ültetés a jó minőségű, nagy termés elérésének döntő munkafolyamata. Amit ekkor elhibázunk, korrigálhatatlan. Az ültetés idejének megválasztásakor alapelv, hogy a lehető legkorábban ültessünk, de a hideg talajban a csírázás lassú, egyenetlen, sok gumó elpusztulhat. Ültetéskor a talaj hőmérséklete 10-15 cm mélységben tartósan el kell, hogy érje a 7-8 fokot. Az ültetés mélysége akkor megfelelő, ha a gumó az eredeti talajfelszín alatt 2 cm mélyen van. A sorközi munkálatok elvégezhetőségét is figyelembe véve a sortávolság 75 cm, a tőtávolság étkezési burgonyánál 25-27 cm, újburgonyánál 17-20 cm. Gépesített ültetéskor elsődleges, ún. primer bakhát is készíthető. A burgonyatermesztésben a bakhátak kialakítását a következők teszik szükségessé: a föld alatti szárrész megtámasztásával, óvásával a növényt fokozott gumókötésre serkentjük, azok oldalirányú növekedését megkönnyítjük, megtámasztva a lombozatot, kiemeljük azt a párás gombanevelő talajközelből, biztosítjuk a gumóképzéshez szükséges fokozott levegőmennyiséget. Az elsődleges bakhátakban a burgonya a bakhát felső élétől 8-10 cm mélyen helyezkedik el.

Csizmár Béla