Törvénytelen örökbefogadás?

Több mint négyezer gyermek sorsa ismeretlen

2003. február 14., 01:00 , 109. szám

Natalia Sesztakova, az ukrán főügyészség kiskorúakkal kapcsolatos törvényességi felügyeletet ellátó osztályának vezetője szerint több bűnügyi eljárás indult az oktatási és tudományos minisztérium gyermekek örökbefogadásával kapcsolatos kérdésekben illetékes állami köz­­pontjának tisztségviselői ellen.

Az eljárások ez év januárjában indultak Ukrajna büntető törvénykönyvének 169. és 358. paragrafusai alapján gyermekek külföldi személyek általi örökbefogadása során elkövetett tör­vény­telenségek és okirat­ha­mi­sítás miatt.

A Korresz­pon­dent.net inter­netes hírújság Natalia Sesz­ta­kovát idézve számol be arról, hogy a főügyészség már korábban is törvénysértéseket állapított meg a központ működésében, ám elmaradtak a megfelelő intézkedések, így elszaporodtak a visszaélések. Mint megjegyezte, a gyermekek külföldiek általi örökbefogadásának nemes ügye jövedelmező illegális vállalkozássá vált.

„A központnak az örökbe adandó gyermekek adatbázisa feletti monopóliuma kedvező feltételeket biztosított a külföldi állampolgárok manipulálására” – mondta Sesztakova, aki úgy véli, a központ nem teljesítette a rárótt feladatokat, kompromittálta magát és az árvák örökbefogadásának nemes ügyét.

A Lenta.ru orosz internetes hírújság közlése szerint az elmúlt hat év során Ukrajnában a központon keresztül több mint 8,4 ezer gyermeket adoptáltak külföldi állampolgárok, s értesüléseik szerint több mint négyezer gyermek további sorsáról a központ semmilyen információval nem rendelkezik.

Egyelőre nem ismert, vannak-e az ügynek kárpátaljai vonatkozásai is. Mint arról a megyei ügyészségen a Kárpátalját tájékoztatták, az ügy kipattanása nyomán Ukrajna valamennyi megyéjében, így Kárpátalján is ellenőrzésbe kezdtek az illetékes hatóságok.

B. J.