Hajtóvadászat ragadozókra

Elszaporodtak a farkasok

2003. február 7., 01:00 , 108. szám

Elszaporodtak a farkasok az utóbbi években Kárpátalján. Igaz, egyetlen olyan esetről sem érkezett még jelentés, mely szerint a vadállatok emberre támadtak volna.

A napokban a nagybereznai járási Sztavne melletti Lisz­kovec tanyán három farkas több kutyát marcangolt szét egy portán, majd bemerészkedtek a falu központjába is, ahol szintén egy ház­őrzőt martak agyon.

Az Ilosvai járás hegyi falvaiban a vadászok hajtóvadászatot indítottak a szarvasmarhákra és a kutyákra támadó farkasok ellen. Vaszil Pav­liscse, a járási vadásztársaság elnöke a Fakti című lap tudósítójának elmondta, hogy a környék erdőiben élő farkasok tavaly mintegy 150 juhot és kecskét öltek meg, jelentős károkat okoztak a helyi természetvédelmi terület állatállományában is.

Ilja Lupics, az erdőgazdasági főosztály főszakértője a Kárpátaljának nyilatkozva elmondta, korábban a farkasok a lakott tele­pü­lések közelébe sem merészkedtek, mostanság viszont a télen falkákba verődő éhes vadak már Munkács és Nagyszőlős környékén is elő­fordulnak.

A megyei erdőgazdasági főosztály vadászszolgálatának számításai szerint a hegyekben és a hegyvidéki települések környékén 200-250 farkas bolyong kisebb falkákban, holott a természeti egyen­súly fenntartása szempontjából ennek a tizedrésze is elegendő lenne. Régebben ez így is volt, a ragadozók száma ritkán haladta meg a 30-40 egyedet. A helybeli idős emberek elmondása szerint több mint ötven éve nem láttak ennyi farkast.

Korábban a farkasok kilövése a vadászok számára jövedelmező volt, hiszen egyetlen példányért 100 rubelt fizettek. Manapság viszont, bár az érvényes rendelkezések értelmében 100 hrivnyát kellene kifizetni minden egyes kilőtt far­kasért, ám, mint Karlo Busman, a megyei vadásztársaság elnöke a Kárpátaljának elmondta, pénzhiány miatt jobbára sem­mit nem fizetnek, ennek megfelelően aztán lany­ha a vadászkedv is. Tájékoztatása szerint tavaly a megyében csupán 17 farkast lőttek ki, idén januárban pedig ötöt. A legtöbb fenevad az Ilosvai, a Munkácsi, a Volóci és a Mizs­hirjai járásban fordul elő, így itt vannak kitéve a legnagyobb veszélynek a háziállatok is. Annál inkább, mivel a megfigyelések szerint a hajtóvadászatok idején különösen vérengzővé válnak a farkasok.

B. J.