Verheugen

2003. január 31., 01:00 , 107. szám

Günter Verheugen levelet írt Budapestre a státustörvény ügyében. Megírta kifogásait és a magyar kormány hozzá is látott a törvény átalakításához, hogy az ne sértse a szomszédok érzékenységét. Szerintem ez így rendben is van, első a békesség és a jószomszédi viszony. Ezért aggasztó, hogy ellenzéki politikusok és nemzetközi jogászok megkérdőjelezik a levél jogosságát. Pedig nincs igazuk, mikor azt kérdezik, ki ez a Verheugen?! Günter Ver­heu­gen az EU bővítési biztosa, aki azt a feladatot kapta gazdáitól, hogy adja el a belépőknek az EU-t mint nagy lehetőséget. Õ aztán ügyes tárgyalási taktikával, kihasználva a belépni szándékozók nyomorúságát, eladóból vevővé lépett elő, és szovjet szállodaportás módjára sorban álló, szipogó senkikké degradálta az elmúlt ötven évben a főnökkel szembeni vasfegyelemhez szokott kelet-európaiakat, ügyesen elfeledtetve a világgal, hogy az EU bővítése elsősorban az EU érdeke.

Persze nemcsak ügyes tárgyalóként fontos ember Verheu­gen. Szerintem nemsokára a világ meghatározó egyénisége lesz, épp a Budapestre írt levélnek köszönhetően. Mert ez a levél egy nagy kísérlet része, ami sikerült. Úgyhogy indulhat a következő levél Észak-Koreába, ahol a figyelmeztetésre rögtön le fogják állítani az atomkísérleteket. Aztán levél megy Izraelbe, s meggyőződésem, hogy azonnal megindul a megszállt Palesztin területek kiürítése, és csak hab lesz a közel-keleti béketortán, hogy a palesztinok beszüntetik az öngyilkos merényleteket, ha Günter Verheugen felhívja figyelmüket arra, hogy cselekedeteik ütköznek a genfi konvenció szellemével. Természetesen ma az iraki elnöknek küldendő levél a legsürgősebb, melyben fel kell hívni a figyelmét arra a tényre, hogy az ipari objektumok átvizsgálása nem elég. Nyílt titok, hogy a tel-avivi titkosszolgálat már átadta azokat az anyagokat a CIA-nak, melyek szerint a Szaja Ibrahim tevetulajdonos és fuvarozó kecs­keóljának hídlása alatt bizonyos csövek vannak elrejtve, amelyek kellő médiaturbózás után felhasználhatók ballisztikus vegyi és biológiai tömegpszichózist okozó fegyverként az Egyesült Államok lakossága ellen. Ha aztán a Ver­heu­gen-levél hatására a kecskeól-veszély elmúlik, az anyahajók mehetnek haza, a tengerészgyalogosok kivehetik évi rendes szabadságukat.

A feleségem szerint viszont ez az én egész világbéke-elvem egy marhaság. Günter Verheugen nem is olyan gógyis csávó, mint amilyennek tartom, inkább egy hólyag, én pedig jobban tenném, ha hülyéskedés helyett ellapátolnám a tetőről lecsúszott havat. Lehet, hogy neki van igaza, mint általában, de akkor nem értem, mit tüsténkedik a magyar kormány, miért feni a kést, miért akarja kiherélni a státustörvényt? Mérget veszek rá, hogy nem én vagyok az egyetlen, aki nem érti.

Tithli