Zümmögő surranók

Robogópiac Kárpátalján

2003. január 24., 01:00 , 106. szám

Már évekkel ezelőtt sem számított különlegességnek az autók között cikázó, kicsi, zümmögő gépcsoda, manapság pedig már azon sem lepődünk meg, ha a zöldre váltó lámpánál egy-egy sportrobogó tűnik el villámgyorsan a szemünk elől. Csaknem tizenöt éve hódít újra a robogó, azaz a moped a háziasszonyok, hobbimotorosok és a forgalmi dugókat megelégelő autósok körében. Lássuk, milyen lehetőségekből választhatunk, ha elszánjuk magunkat egy általában maximum ötven köbcentis hajtóművel felszerelt, új vagy használt robogó beszerzésére.

A robogók túlnyomó többsége három-négy évesen, illetve ennél idősebb korában kerül a megyébe. Kárpátalján a robogók ungvári és munkácsi üzletekben, illetve – főleg a határ menti településeken – magánszemélyeknél vásárolhatók meg. A boltokban ugyancsak kínálnak megvételre használt mopedeket.

Feketén, azaz magánszemélyektől már 15 ezer forintért is lehet robogót vásárolni, de a megbízhatóbbak az újabb, 20-25 ezer forint feletti értékű gépek. Ha magánszemélytől vásárolunk robogót, legyünk tudatában annak, hogy az alkatrész-utánpótlás szempontjából is elengedhetetlen tudnunk a gyártás évét. Az erre utaló jelzést a műanyag karosszériaelemek hátoldalában, illetve a keréktárcsákba ütve találjuk. Az alvázszám alapján szintén megállapítható, hogy melyik gyártási ciklusban készült a motor.

Az üzletekben a használt robogók mellett 1500–3000 dolláros árszinten újak is vásárolhatók, de az eladási statisztikákból ítélve, itt is inkább a használt mopedek a kelendők. Leginkább az 200-300 dolláros árszintű gépek iránt mutatkozik kereslet, s természetesen mindenekelőtt nyáron, amikor ennek megfelelően a kínálat is jóval nagyobb. Télre általában csak a drága, új robogók maradnak a kereskedők nyakán.

Robogónézőben legalább addig próbáljunk meg „észnél lenni”, míg az alapvető alkatrészeket végig nem nézzük a kiszemelt példányon. Az első szemrevételezés és az elektromos berendezések ellenőrzése után mindenképp tegyünk egy-két próbakört, ellenőrizzük a fékeket, az egyenes futást, a felfüggesztések hibátlanságát. Az itthoni útviszonyok, illetve az eredet tisztázottsága és a választék miatt érdemes több kereskedést is meglátogatni, mielőtt véglegesen döntünk. Ha körültekintően választunk, megfelelő karbantartás mellett hosszú távú és boldog kapcsolatra van kilátásunk.

B. J.