Ahol a fiúk is szívesen varrnak

Bábszakkör Csongoron

2003. január 17., 01:00 , 105. szám

A gyermekkor elképzelhetetlen csodás történetek, varázslatos mesék nélkül, egy jól előadott mese a legmozgékonyabb gyermeket is odafigyelésre készteti. A mesehallgatásnál csak egy dolog szerezhet nagyobb gyönyörűséget az apróságnak: ha ő maga is szereplője a történetnek.

A csongori középiskolában három éve két pedagógus, Szabó Marianna tanító és Tamási Erika magyar szakos tanárnő báb-, illetve drámaszakkört kezdeményezett az iskolások számára. Kezdetben vegyes foglalkozásokat tartottak: a dráma-, a készség- és fantáziafejlesztő játékokat idővel színdarabok, kis játékok, dalok követték, majd rátértek a bábkészítésre. Jelenleg a két szakkör külön működik, míg Tamási Erika a drámajátékok rejtelmeit kutatja a nagyobbakkal (5–7. osztályosok), Szabó Marianna a bábozásra, illetve bábkészítésre oktatja a kisebbeket (4–5. osztályosok).

– Három évvel ezelőtt úgy gondoltuk, hogy érdemes lenne kitalálni valamilyen foglalkozást a gyerekeknek, hogy ne töltsék hiábavalóságokkal a délutánjaikat – mondja Szabó Marianna. – Akkor indítottuk el ezeket a szakköröket, amelyek azóta is nagy népszerűségnek örvendenek, hiszen csak a bábszakkörre húsz-huszonkét gyermek jár.

– Hogyan született a bábkészítés ötlete?

– Nincsenek meg a megfelelő anyagi feltételeink ahhoz, hogy készen vásároljuk a mesékhez a bábokat, ezért arra gondoltunk, hogy mi magunk készítjük el őket különböző hulladék anyagokból, dobozokból, kartonból, textilből. Első lépésként a papírbábok készítését tanuljuk meg, azon belül is az egyszerű ujjas bábokét. Tavaly és azelőtt különböző darabokat adtunk elő az elkészült bábokkal. A legelső próbálkozás a Kitrákotty mese volt, vagy­is a Kitrákotty című népdal feldolgozása. Aztán a drámaszakkörrel közösen feldolgoztuk A rátóti csikótojás című mesét. Ezenkívül minden órára drámajátékokkal készülünk, mert azok amellett, hogy igen szórakoztatóak, sokoldalúan fejlesztik is a gyerekeket. Örömmel tapasztaljuk, hogy sok növendékünk kiváló színészi tehetséggel van megáldva.

– Milyen anyagokat használtok a bábok készítéséhez?

– Gyakorlatilag minden haszontalannak vélt hulladékot összegyűjtünk, kartondarabokat, dobozokat hozunk, időnként pedig textilmaradékokat kérünk az ismerős varrónőktől.

– Melyek a legnépszerűbb bábfajták?

– Azokat a bábokat szeretik a gyerekek a legjobban, amelyek könnyen készíthetők el, ezek elsősorban a papírbábok, de a különféle textilekkel is szívesen dolgoznak. A lányoknak természetesen jobban megy, a fiúknak akadnak nehézségeik a varrással, de ez szemmel láthatóan nem kedvetleníti el őket.

O. T.