A golyváról

2003. január 17., 01:00 , 105. szám

A golyva (vagy strúma) a pajzsmirigy megnagyobbodása, mely sokszor (de nem minden esetben) kívülről is jól látszó nyaki duzzanattal jár. Az elsősorban nőknél előforduló betegség oka abban keresendő, hogy a szervezet a szükségesnél kevesebb jódhoz jut. Mivel a jód a pajzsmirigyhormon nélkülözhetetlen alkotóeleme, hiányát mintegy pótolandó, kompenzálandó nő meg a pajzsmirigy mérete.

A pajzsmirigyhormon hatására élénkül az anyagcsere, felgyorsulnak az élettani funkciók, például gyorsabban ver a szív. Ha a hormon kóros mértékben felszaporodik, jellegzetes tünetegyüttes alakul ki: a beteg fáradékony, izgatott, hangulata labilis, rosszul alszik. A hőt, a nagy meleget rosszul viseli, állandóan reszket, kipirul, sokat izzad, szapora a szívműködése. Gyakran van hasmenése, és bár sokat eszik, mégis jelentősen fogy. Jellemzőek a fokozatosan kialakuló szemtünetek, a szemgolyó kidülledése, melyet Basedow-kórnak hívunk. Ezek a tünetek krízis formájában is jelentkezhetnek, és a beteg igen súlyos, akár végzetes állapotba is kerülhet. Ha a hormontermelés hiányzik, illetve kritikusan alacsony mértékű, a beteg gondolkodása lelassul, szellemi képességei is csökkenhetnek.

A strúma kimutatására van egy viszonylag egyszerű módszer: a betegnek egy pohár vizet adnak, majd nyelés közben figyelik a nyakát. A pajzsmirigyet áttapintva megállapítják annak nagyságát, alakját (sima vagy göbös, egy vagy több göb tapintható benne), valamint az érzékenységét, elmozdíthatóságát. Ha szükséges, megmérik a vér hormonszintjét. A diagnózis felállításában a pajzsmirigy ultrahangos és izotópvizsgálata is segítséget nyújt. Esetenként úgynevezett tűbiopsziára és szövettani elemzésre is sor kerülhet.

A kezelést illetően, ha nem okoz panaszt, azaz a megnagyobbodott pajzsmirigy normális mennyiségű hormont termel, általában nem is kell vele foglalkozni (ilyenkor elegendő az antistrumin nevű gyógyszer rendszeres szedése). Antistrumin használata javasolandó a megelőzésnél, valamint a terhesség ideje alatt is.

Amennyiben gondot okoz – persze gyógyítani kell. A megnagyobbodott pajzsmirigy hátrafelé nőve a légcsövet is nyomhatja, helyi panaszokat, akár enyhe fulladásérzetet is okozhat. Az operációnak (eltávolításnak) ma már csak két oka lehet: ha a pajzsmirigy megnagyobbodását rosszindulatú folyamat, daganat okozza, valamint műtéti javallat az is, ha a strúma komoly esztétikai problémát jelent.

Mindenestre fontos, hogy golyva gyanújával a beteg minél előbb forduljon orvosához vagy a járásilag illetékes endokrinológiai szakrendeléshez.

Jakab Lajos