Új név kerül a serlegre

Barátság Kupa: a Dinamo és a Szpartak nélkül

2003. január 17., 01:00 , 105. szám

Január 18. és 26. között Moszkvában immár XI. alkalommal kerül lebonyolításra a FÁK-országok bajnokainak részvételével zajló Barátság Kupa nemzetközi labdarúgótorna. A nagypálya méreteinek megfelelő fedett csarnokokban megrendezésre kerülő viadalon a résztvevő együttesek négy négyes csoportba kaptak besorolást, ahonnan az első két helyezett jut a negyeddöntőbe. Innen már egyenes kiesési rendszerben zajlanak a küzdelmek.

Az idei torna érdekessége, hogy az eddigi legtöbb győzelmet arató Szpartak Moszkva (a házigazdák hatszor szerezték meg az elsőséget) és Dinamo Kijev (4 győzelem) közül egyik gárda sem lesz ott az indulók között, hiszen a mögöttünk maradt esztendőben Orosz­országban a Lokomotív Moszkva, Ukrajnában pedig a Sahtar Doneck volt a bajnok. Ebből adódik, hogy az idei finálé után új név kerül majd a serlegre.

A csoportbeosztás szerint az A-csoportban szereplő és még a Bajnokok Ligájában is versenyben lévő Lokomotív a grúz, a kazah és a kirgiz bajnokkal csap össze, míg a C-csoport esélyesének számító Sahtar ellenfelei a litván és az üzbég bajnok mellett Azerbajdzsán 21 éven aluli válogatottja lesz. Ha az előcsatározások során az orosz és ukrán bajnok is hibátlanul veszi az akadályokat, akkor csak a január 26-án sorra kerülő fináléban találkozhatnak egymással, amelynek a moszkvai Olimpiai csarnok ad otthont.

A tavalyi Barátság Kupa döntőjében a Dinamo Kijev diadalmaskodott a Szpartak Moszk­va ellenében.`

(tamási)