Egyelőre maradnak a kishatárátlépők

Zavartalan a forgalom a határon

2003. január 10., 01:00 , 104. szám

A korábbi hírekkel ellentétben egyelőre mégsem szűnik meg a kishatárforgalom az ukrán–magyar országhatáron, az érvényes kishatárforgalmi engedéllyel rendelkező magyar és ukrán állampolgárok tehát 2003. január 1-je után is az eddig érvényes jogszabályok szerint léphetik át a magyar–ukrán határt.

A két ország külügyminisztériumainak szakértői múlt év novemberében kezdték meg a vízumkötelezettség bevezetésével kapcsolatos tárgyalásokat, melyek része az érintett mezőkaszonyi és haranglábi kishatár-átkelőhelyek átminősítése nemzetközi határátkelőkké, illetve a két ország közötti hatályos kishatárforgalmi megállapodás felmondása.

A kétoldalú tárgyalások januárban tovább folytatódnak, így egyelőre nincs véglegesített hivatalos álláspont a kishatárforgalom megszűnésének idejéről sem, tudtuk meg Szakács Zoltántól, a Magyar Köztársaság ungvári főkonzuljától. Pillanatnyilag annyi bizonyos – mondta el lapunknak a diplomata –, hogy a magyar kormány korábbi határozata értelmében a jövőben egyetlen ukrán–magyar határátkelőhely sem szűnik meg, a kishatárátkelőkre ugyan­­akkor átminősítés vár, a kishatárforgalom megszűnését követően így nemzetközi határátkelőkként működnek majd.

A kárpátaljai megyei határátkelő-parancsnokság tájékoztatása szerint a kishatárforgalom megszüntetése ukrán részről a miniszteri kabinet hatáskörébe tartozik, erre vonatkozó hivatalos értesítés azonban egyelőre nem érkezett a parancsnoksághoz. Az említett hatóságnál úgy vélték, a kishatárforgalom megszűnésének végső határideje várhatóan a vízumkényszer bevezetésének időpontja, azaz előreláthatólag 2003 ősze lesz.

Szepesi István, a Nyírbátori Határigazgatóság igazgatója lapunknak nyilatkozva ugyancsak megerősítette, egyelőre nincs változás a kishatárátkelők működési rendjében és tudomása szerint az év első felében nem is kerül sor változtatásra.

Az ungvári magyar konzulátuson érdeklődésünkre siettek megnyugtatni az utazóközönséget: a kishatárforgalom megszűnésének pontos dátumáról, valamint a két ország közötti tárgyalások eredményéről haladéktalanul tájékoztatni fogják a határ menti térségben élő lakosságot a sajtón és a magyar szervezeteken keresztül.

Popovics Zsuzsanna