Egyelőre nem támad az influenza

A betegséghullám még várat magára

2003. január 10., 01:00 , 104. szám

Az óév utolsó és az újév első hete során a megyében egyetlen influenzavírus okozta megbetegedést sem regisztráltak, a légúti megbetegedések száma pedig jócskán alatta maradt a járványküszöbnek – tájékoztatta lapunkat Szvitlana Oberemko, a megyei KÖJÁL járványügyi osztályának vezetője.

December utolsó hetében közel háromezer légúti fertőzéses beteg fordult orvoshoz, míg január első hetében ez a szám a felére csökkent. Az ünnepek idején tehát kevesebben hűltek meg, mint egyébként, ami a szakemberek véleménye szerint részben az iskolai szünidőnek köszönhető.

A tanítás kezdetét követően ugyanakkor ismét számítani lehet a megbetegedések számának növekedésére, mivel az osztálytermekbe zárt gyerekek között rendszerint gyorsabban terjed a fertőzés – figyelmeztet a szakember.

Az influenza tehát egyelőre nem támad, de előbb-utóbb minden bizonnyal megjelenik, így aki nem készült ellene védőoltással, annak fokozottan kell vigyáznia egészségére. Az előrejelzések szerint idén két A és a B Hongkong vírusfajta megjelenése várható, melyek közül az utóbbi tíz évvel ezelőtt volt jelen vidékünkön, így az leginkább a 10-12 évesnél fiatalabb gyermekekre veszélyes, akik szervezete először „találkozik” ezzel az vírussal.

A megelőzésről szólva a szakember elmondta, az elkövetkező hetekben mind a felnőttek, mind a gyerekek esetében fokozott figyelmet kell fordítani a teljes értékű táplálkozásra és a napi vitaminszükséglet bevitelére, az e célból kifejlesztett immunrendszer-erősítő készítmények pedig tovább javíthatják „esélyeinket” a kórral szemben.

farkas