Sok a külföldi játékos

Napirenden a légióskérdés

2003. január 10., 01:00 , 104. szám

A külföldi labdarúgók jelenléte az ukrán bajnokságban – akár a világ más pontvadászataiban – törvényszerű és természetes jelenségnek számít. Legfeljebb csak azon lehet vitatkozni, hogy mivel mára a számuk már valóban nagynak tűnik, szükség van-e egyfajta légióskvóta bevezetésére?

A 12. ukrán bajnokság félidejében készített „leltár” szerint az élvonal 12 csapatában – miközben a Dnyipro, Metalurg Mariupol, Poligraftechnika és az Obolony Kijev csak hazai játékosokat alkalmaz – három kontinens 24 országából összesen 78 idegenlégiós szerepel. Természetesen a legtöbben, 26-an a volt szovjet utódállamok országaiból kerülnek ki, de hogy enélkül is igen „színes” a paletta, azt az is bizonyítja, hogy Nigériából pl. 10-en, Brazíliából heten, Kamerunból öten keresik a kenyerüket Ukrajnában. Jó néhány olyan ország is akad viszont – Uruguay, Macedónia, Szlovénia, Szenegál, Marokkó, Szlovákia, Bosznia, Türk­mé­nia, Üzbegisztán és Magyarország – ahonnan mindössze egy-egy labdarúgót foglalkoztatnak a csapatok.

A legtöbb külföldi játékost, egyaránt tizennégyet, a Dinamo Kijev és a Metalurg Zaporizzsja játékoskerete számlál. A bajnok Sahtarnál 9, az Arzenal Kijevnél és a Tavrijánál pedig 7-7 légiós szerepel. Az ősz folyamán több olyan mérkőzés is volt, amikor a Dinamo Kijevnél csupán egy vagy két ukrán labdarúgó lépett pályára a kez­dőcsapatban…Nem véletlen, hogy az egyébként minden eddigi szereplését alulteljesítő, az ősszel negyedikként forduló fővárosiak góljainak 82 %-át nem hazai labdarúgók szerezték.

Ami a bajnoki találkozókon nyújtott teljesítményeket illeti, ezen a téren már nem olyan egyértelmű a legtöbbször húzóembernek igazolt külföldiek vezető helye. A legjobb 10 játékos közé például csak a belarusz Belkevics és az üzbég Sackih tudott bekerülni. Az ugyancsak a Dinamóban futballozó Bodnár László osztályzatának átlaga 5,96-ot tett ki, amivel még a légiósok külön­ver­senyében sem tudott az első húsz között végezni.

Visszatérve a sok vitát kiváltó légióskvóta kérdésére, az Ukrán Labdarúgó Szövetség elnöke, Hrihorij Szurkisz szerint az egy mérkőzésen egyszerre bevethető külföldiek számát mindenképpen korlátozni kell, de a rendelkezés bevezetésével másfél-két évet még feltétlenül várni szeretne.

(tamási)