Modellek birodalma

Megszállott emberek hobbija

2003. január 3., 01:00 , 103. szám

Ungvár szívében, a Petőfi téren található az Olimp (Olümposz), a megye egyetlen olyan boltja, ahol a modellezés megszállottjai hozzájuthatnak kedvenc játékszereikhez, hogy azután maguk alkothassák meg a remekműveket, a repülőgép-, hajó-, gépkocsi- és egyéb modelleket.

A vásárlás csúcsidejének a késő ősztől tavaszig tartó időszak számít, ezen belül is a karácsony előtti hetek, amikor még azok is vásárlásra szánják el magukat, akik egyébként jobbára csak elméletben hódolnak ennek a szenvedélynek. Nem számít ritkaságnak, ha a megye legtávolabbi járásaiból, illetve más megyéből érkező vásárló, vagy éppen érdeklődő turista állít be a boltba. Törzsvásárlóknak főleg az ungvári modellezők mondhatók, akik olykor fölöttébb különös és méregdrága modelleket rendelnek.

A modellek kínálata igen gazdag – több mint hatszáz fajta kapható itt –, a legolcsóbb 7 hrivnyástól a legdrágább 600 vagy 2000 hrivnyásig bárki találhat magának kedvére valót. Bizonyos értelemben egy külön világ ez, amelyben a kívülálló meglehetősen elveszetten mozog. Tudták-e például, hogy a hajómodellek a legdrágábbak – nem is fordul elő 50 hriv­nyánál olcsóbb –, mivel rendszerint azok állnak a legtöbb alkotóelemből? A legdrágább, faelemekből álló vitorlás hajók ára például 900-1000 hrivnya között mozog.

Bő a választék a különböző személygépkocsi-, sportkocsi-, illetve kamionmodellekből is, melyek ára 30 hrivnyánál kezdődik, de akár a 200-300 hrivnyát is elérheti.

Nemrég kezdték meg a villanymotorral hajtott, illetve távirányítású modellek árusítását, 1500-2000 hrivnyáért pedig kaphatók olyan kis sportkocsik is, melyek irányítását egy beépített miniszámítógép vezérli. Ezek a modellek a méretüktől, illetve a tápegységük töltésétől függően akár a 18-28 kilométeres óránkénti sebességet is elérhetik.

A valóban elkötelezett modellezők nemritkán teljes kollekciót vásárolnak, majd szerelnek össze egy-egy modellcsaládból, például a második világháború repülőgépeiből, a híres vitorláshajókból, napjaink vadászgépeiből stb.

Ugyanitt megvásárolhatók a modellezés elengedhetetlen alapkellékei is: festékek, ecsetek, ragasztók, a szükséges szerszámok. Ezek szintén drágák. Egy szerszámkészlet ára például 300 hrivnyánál kezdődik. Ha pedig valakinek, teszem azt, megtetszik egy XVIII. századi vitorlás, de nincs érzéke vagy ideje annak összerakásához, meg is rendelheti elkészíttetését, ám ez esetben például egy 900 hrivnyás hajó akár 1800 hrivnyába is kerülhet.

B. J.