A terhességi toxikózisok

2013. szeptember 5., 09:03 , 660. szám

Most tervezem az első terhességemet, de hallottam, hogy vannak ún. terhességi toxikózisok. Szeretném tudni, ezek milyen betegségek, ha ne adj’ Isten elkapnám valamelyiküket, hogyan gyógyulhatok fel, és van-e mód a megelőzésükre – írja levelében egy hölgyolvasónk. Kérdéseire dr. Papp György, a Beregszászi Járási Kórház szülész-nőgyógyásza válaszol.

– Azokat a betegségeket nevezzük terhességi toxikózisoknak, melyek a terhesség során jelentkezhetnek, és a szülés után megszűnnek. A dohányzó, illetve a vegyszerekkel dolgozó hölgyek esetében nagyon gyakoriak ezek a megbetegedések – fejti ki a szakorvos. – Vannak korai terhességi toxikózisok, melyek a terhesség korai szakaszában jelentkeznek, és késői terhességi toxikózisok, melyek a szülés előtt lépnek fel. A leggyakrabban előforduló toxikózisok közé soroljuk a nyálfolyást és a terhességi hányást. Nagyon ritkán előforduló toxikózis az akut májzsugorodás, a terhességi tetania, a chorea, valamint a terhességi csontritkulás. Ezek igen veszélyes betegségek.

A hányás a terhesség vélt tünete. Toxikus hányásról akkor beszélünk, ha a kismama naponta több mint 5 alkalommal hány, vészes hányásnak pedig azt az állapotot nevezzük, amikor a várandós hölgyre 24 óra leforgása alatt több mint hússzor tör rá a hányás. Ilyenkor a szervezetben súlyos kóros elváltozások léphetnek fel, melyek veszélyeztetik a kismama és a magzat életét.

A késői terhességi toxikózisok körébe tartozik a kóros vizenyősség és a preeklampszia. A vizenyősség azt jelenti, hogy dagadni kezd a várandós hölgyek lába. A terhes szervezetében olyan elváltozások mennek végbe, melyek vizenyősségre hajlamosítanak. Például megnövekszik az erek átjárhatósága, vagy sűrűbbé válik a vér. Ezenkívül összenyomódik a máj, a két vese, s ezek a folyamatok megzavarhatják az említett szervek működését.

A preekampsziára akkor kerül sor, ha a vizenyősség mellett már vérnyomásnövekedés is fellép (a diasztolikus vérnyomás több mint 90), s ez a betegség „előkelő” helyen áll a kismama és a magzat elhalálozásának okai között. Beszélhetünk könnyű, közepes és súlyos preeklampsziáról. A súlyossági fok közvetlen összefüggésben áll a felléphető szövődményekkel, melyek veszélyeztetik a kismama és a magzat állapotát. Felléphetnek különböző vérzések, melyek súlyos formájukban véralvadási zavarokkal is járhatnak. Ezenkívül az agyvérzés veszélye is fennáll.

– Hogyan kezelik a terhességi toxikózisokat?

– A kóros hányások könnyű stádiumaiban megengedhető az ambuláns terápia. Ilyenkor fontos a helyes táplálkozás, nagyon sűrűn, naponta 8-szor, 9-szer kell egy keveset enni, lehetőleg híg ételeket, s mindenképpen kerülni kell a sós, fűszeres ételeket. A súlyosabb formák esetében indokolt a kórházi kezelés, a detoxikáló terápia és a hányáscsökkentő gyógyszerek alkalmazása. Egészen súlyos forma esetén indokolt lehet a terhesség megszakítása, de hál’ Istennek, ez ritkán fordul elő. A terhességi toxikózisokat elég nehéz kezelni, mert a kiváltó ok maga a magzat, a betegség lefolyásában pedig sok a kérdőjel.

Ha a kóros vizenyősség nem vezet nagyfokú lábdagadáshoz, a vérnyomás normális, a laboratóriumi eredmények pedig jók, akkor az állapot nem igényel kezelést. De ebben az esetben is felhívnám a figyelmet a helyes táplálkozásra, a sós, fűszeres ételek (például a töltött káposzta, a ruszlik) kerülésére.

A preeklampszia kórházi kezelést igényel. A terápia módja szigorúan meghatározott a szakmai protokollokban.

– Miként lehet megelőzni e betegségek kialakulását?

– A profilaktikában fontos szerepet játszik a helyes táplálkozás. Emellett a terhesség tervezése előtt a hölgyeknek ki kell magukat vizsgáltatni, nincs-e problémájuk a szívükkel, a veséjükkel. Az aszpirin vagy a kalciumkészítmények kis adagokban való szedésével pedig megelőzhető a preeklampszia kialakulása.

Lajos Mihály