Nobel-békedíjra terjesztették fel Putyint

2013. szeptember 13., 16:38

Vlagyimir Putyint javasolja a béke-Nobel-díjra az Összoroszországi Közoktatási Alap, amely már el is juttatta ezzel kapcsolatos hivatalos levelét a Nobel-bizottsághoz.

„Vlagyimir Putyin a gyakorlatban bizonyította a világ békéje iránti elkötelezettségét – idéz a Nobel-bizottsághoz küldött levélből az RSZN hírügynökség. – A világ egyik nagyhatalmának vezetőjeként nem csupán a saját hazájában törekszik a béke megőrzésére, de maximális erőfeszítéseket tesz a világ bármely pontján kialakuló konfliktusok békés megoldása érdekében.”
A Nobel-békedíj egyike annak a hat Nobel-díjnak, melyeket a svéd iparmágnás és feltaláló, Alfred Nobel hagyatéka révén osztanak ki. A díjalapító szándéka szerint a díjazott „legyen az a személy, aki a legtöbbet vagy a legkimagaslóbban tette a nemzetek barátságáért, a fegyveres erők csökkentéséért vagy megszüntetéséért, vagy békekongresszusok tartásáért és előkészítéséért.”
Eddig két orosz személyiség érdemelte ki a béke-Nobel-díjat. 1975-ben Andrej Szaharov akadémikus kapta az emberi jogok képviseletéért, 1990-ben pedig Mihail Gorbacsovot díjazták a nemzetközi közösséget érintő békefolyamatban játszott vezető szerepéért.

Palkó István