Az akne

2013. szeptember 26., 03:53 , 663. szám

Nemrég sok, rózsaszínű pattanás jelent meg az arcomon, melyek sűrűn egymás mellett sorakoznak, viszketnek is, és az arcomat is elcsúfítják. Mi ez a betegség, és miként szabadulhatnék meg tőle? – telefonált be szerkesztőségünkbe egy serdülőkorú mezőkaszonyi lány. Kérdéseit dr. Pauk Vladimirhoz, a Beregszászi Járási Bőr- és Nemibeteg-gondozó főorvosához továbbítottuk.

– A lánynál akne alakult ki – indítja beszélgetésünket a szakorvos. – Lehet egyszerű, sima kiütés, és lehet krónikus. A pattanások általában az arcbőrön, a mellkas tájékán és a háton jelennek meg, következményükként hegek keletkezhetnek, melyek megbolygatják a bőr felszínét, és színelváltozással járnak. Az akne általában 14 és 22 éves életkor között alakulhat ki. Jelentkezhet serdülőkorban, fiatal felnőttkorban (mindkét nemnél egyaránt), gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat, és menstruáció előtt is felléphet. Fiziológiai okai vannak. A zsírmirigyek gyulladásba kerülnek, s emiatt pattanások jelennek meg a bőrön.

– Melyek a betegség tünetei?

– A bőrön rózsaszín vagy kékes-piros színű, puha (elasztikus) tapintású kiütések képződnek, melyek általában egyesével sorakoznak, s valamikor nagyon sok pattanás alakul ki egymás mellett. Nem nagy méretűek, gyulladással jelentkeznek, az érintett bőrfelületen keletkezik egy kis gennygóc, s a kiütések szélein is gyulladási folyamat zajlik le. A pattanások enyhén viszketnek, emellett égésérzet lép fel, mely átmehet fájdalomba.

– Miként kezelik a kórt?

– Elsősorban az étkezésre kell vigyázni. A betegek a kiütések eltűnéséig tartsanak diétát, melynek során kerüljék a zsíros ételeket, a csokoládét, a kakaót. Ajánlatos viszont a főtt húsok, a nem zsíros marhaszeletek, a tejes étkek, a zöldségek, a gyümölcsök és a fekete kenyér fogyasztása. Naponta legalább háromszor be kell kenni a kiütéseket az orvos által felírt kombinált szeszes oldattal és kimondottan pattanások elleni kenőccsel (minden alkalommal előbb az oldattal, majd utána a kenőccsel), és szedni kell az orvos által előírt antibiotikumokat. A kombinált szeszes oldattal, illetve a kenőccsel való kenegetést általában egy hónapig kell végezni, az antibiotikumokat pedig többnyire tíz napig kell szedni, de a betegségtől függően az időtartamok rövidebbek vagy hosszabbak is lehetnek.

– Mit lehet tenni az akne megelőzéséért?

– Ajánlatos a mértékletes csokoládé- és zsírfogyasztás, a rendszeres, legalább háromszori napi étkezés, a vacsorát pedig legkésőbb három órával a lefekvés előtt fogyasszák el. Így megelőzhetjük a betegség kialakulását, vagy csökkenthetjük a tünetek mértékét.

Lajos Mihály