Ladából űrhajóba ül át az AvtoVAZ vezére

2013. október 13., 20:39

A Lada személygépkocsikat előállító AvtoVAZ igazgatója a legesélyesebb várományosa az Egyesült Űrhajózási-Űrkutatási Társaság (ORKK) elnöki posztjának.

Az új megavállalat létrehozása az orosz űriparban megkezdett reform része, mely révén központosítanák az űrtechnológiai és az ipari űrkutatási ágazatokat. Az átszervezés önálló struktúraként meghagyná az Orosz Űrügynökséget (Roszkoszmoszt), amelynek a jövőben kizárólag a földi eszközök üzemeltetése, illetve a tudományos rendeltetésű kutatások végzése lesz a feladata. Az űrkutatás gyakorlati és ipari jellegű alkalmazását viszont az újonnan létrejövő Egyesült Űrhajózási-Űrkutatási Társaság hatáskörébe utalják.

Sokáig csak találgatások témája volt, hogy ki lesz majd az új űrvállalat vezére. Nemrégiben azonban Dmitrij Medvegyev miniszterelnök hosszas megbeszélést folytatott Igor Komarovval, az AvtoVAZ vezérigazgatójával az orosz űrkutatás jövőjéről és lehetőségeiről, amiből a bennfentesek arra következtetnek, hogy a kormány gyakorlatilag már megtalálta a megfelelő jelöltet ennek a tisztségnek a betöltésére.

Palkó István