Miroszlava Fabian bűnös

2013. október 17., 08:22 , 666. szám

Jogerőre emelkedett az ítélet a korrupt egyetemi dékán ügyében.

Mint emlékezetes, néhány évvel korábban „törvénytelen díjazás elfogadásáért”, amint az esetről beszámoló Karpatszkij Objektív hetilap fogalmaz, a rendőrség őrizetbe vette Miroszlava Fabiant, az Ungvári Nemzeti Egyetem filológiai karának dékánját. A kenőpénz elfogadásával gyanúsított egyetemi tanár esetének kivizsgálása majd két évig tartott, azután ügyét átadták az ungvári városi-járási bíróságnak, mely a közelmúltban meghozta ítéletét, s az most jogerőre emelkedett.

A Karpatszkij Objektív emlékeztet, hogy a dékán 2011-ben nem önzetlenül működött közre vizsgák és szigorlatok leadásában. Miroszlava Fabian az egyik diák anyjától 800 dollárt követelt egy sikeres vizsgáért. A rendőrség munkatársai a kenőpénz átvétele után érték tetten az egyetemi vezetőt.

A bírósági tárgyalás során a tanúk egyike visszavonta a nyomozás során tett vallomását, miszerint kenőpénzt adott át a dékánnak annak fejében, hogy az segítsen lányának letenni az államvizsgát. Az ungvári lap szerint nyilvánvalóan megpróbálták „elfektetni” az ügyet. Azonban a bíróság ítéletét a vizsgálati szakasz előtti ellenőrzés, valamint a nyomozás anyagaira és a tanúnak még a nyomozás során tett vallomására alapozta.

Így a hivatalából felmentett dékánt végül bűnösnek mondták ki, s öt év szabadságvesztésre ítélték. Emellett, mellékbüntetésként, a vádlott két évig semmilyen tisztséget nem tölthet be oktatási intézményben. Ugyanakkor Miroszlava Fabiant két év próbaidővel felmentették a főbüntetés letöltése alól. Ugyancsak megtiltották számára a külföldön való letelepedést a büntetésvégrehajtási szervek engedélye nélkül.

(Karpatszkij Objektiv/Kárpátalja)