„Majdnem-tüzeset” az iskolában

2013. október 17., 08:22 , 666. szám

2013. október 14-én „majdnem-tűzeset” történt a 6. Számú Beregszászi Általános Iskolában, ám elmondhatjuk, hogy a dolognak hál’ Istennek valóban „csak” füstje volt, és nem lángja, s az anyagi kár értéke sem túl magas.

– Hétfőn, 12 óra 15 perckor vettük észre, hogy füst gomolyog az épület alagsorából – idézi fel az eseményeket File Klára iskolaigazgató. – Az iskola munkatársai a megfelelő módon reagáltak a vészhelyzetre, és kamatoztatták a polgári védelmi gyakorlatokon szerzett tapasztalataikat. Egyes tanárok evakuálták a gyerekeket a tanintézet területéről az úttest túloldalára, hogy semennyi füstöt se lélegezzenek be. Egyúttal áramtalanítottuk az épületet, és kihívtuk a tűzoltókat, akik 5 percen belül a helyszínre értek, s tíz perc alatt intézkedtek. Megjegyezném: „csak” füst volt, illetve izzottak a csatornarendszer csövei, de lángok nem csaptak fel. Egy tanár az emeleten „ragadt”, az ukrán nyelv- és irodalom szaktanteremben, ő a folyosót sűrűn beborító füst miatt nem tudott az ajtón át távozni, így a tűzoltók létrán hozták ki az épületből. Ezután a városi villanytelep szakértői ellenőrizték az elektromos vezetékek állapotát, kedden tanítási szünetet tartottunk, kitakarítottuk az iskolát, szerdán pedig újraindult az oktatás.

– Mekkora anyagi kár esett, és mi okozta a tüzet?

– A kár mértéke 15 ezer hrivnya. Új főkapcsolót kell beszerelni, és részlegesen ki kell cserélni a vízvezetékeket, illetve a csatornarendszer vezetékeit. A tüzet az egyik alagsori villanyvezeték túlhevülése okozta.

Lajos Mihály